Prijeđite na glavni sadržaj

HAZU i CIM zajednički za sredstva iz EU fondova

15.5.2014.
HAZU i CIM zajednički za sredstva iz EU fondova

Kako bi se unaprijedilo djelovanje Centra za istraživanje mora u Rovinju na nedavno održanoj prvoj sjednici Znanstvenog vijeća Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Centra zaključeno je da će se zajednički prijaviti projekt MORExpo radi osiguranja financijskih sredstava iz strukturnih fondova EU koja bi se utrošila na temeljitu rekonstrukciju i opremu zgrade Centra te za moguću kupnju novog istraživačkog broda.

Centar, koji je osnovan još 1891., trenutno za istraživačke potrebe koristi drveni brod Vila Velebita sagrađen još 1947.

Troškovi temeljite rekonstrukcije i modernizacije Centra iznosili bi od 5 do 7,7 milijuna eura, dok bi troškovi moguće izgradnje i opremanja novog broda bili oko 3,5 milijuna eura.

Predstojnik Centra prof. dr. Renato Batel, koji je na sjednici izabran i za predsjednika Vijeća, istaknuo je da bi rovinjski Centar mogao postati središnji znanstveno-istraživački i nastavni centar za područje  sjevernog Jadrana koje je biološki vrlo zanimljivo, a ujedno je i jedno od najvećih izvora hladne vode za cijeli Mediteran.

Centar inače ima bogatu zbirku 4520 primjeraka životinjskih vrsta i 1842 primjerka biljnih vrsta, kao i akvarij koji je potrebno modernizirati, a potrebno je urediti i novi laboratorijski prostor. Ti kapaciteti mogli bi se koristiti u znanstvene i edukativne svrhe, kao i za unaprjeđenje turističke ponude i popularizaciju istraživanja mora.

Projekt treba biti predložen Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta do 30. lipnja, a velik dio potrebne dokumentacije već je pripremljen.

Znanstveno vijeće osnovano je temeljem Ugovora o znanstvenoistraživačkoj suradnji između HAZU i Instituta Ruđer Bošković potpisanog 29. listopada 2013. Njime je regulirano djelovanje Centra za istraživanje mora koji kao jedinica u sastavu Instituta djeluje u prostoru u vlasništvu HAZU i predviđena znanstvena suradnja dviju institucija. (HINA)

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.