Prijeđite na glavni sadržaj

HGK i 'Ruđer' predstavljaju HPC tehnologiju za jačanje konkurentnosti poduzetništva

O važnosti primjene HPC tehnologije govore predstavnici hrvatskog Rimac automobila i slovenskog Pipistrela
20.4.2016.

Ovo događanje, pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta, zajednički organiziraju Institut Ruđer Bošković (IRB) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s tvrtkom Arctur d.o.o. i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG - BICRO)

Cilj foruma je upoznati hrvatske poduzetnike s prednostima koje nudi napredno računarstvo u formi HPC tehnologije kao i s programima financiranja iz fondova Europske unije koji su im na raspolaganju za primjenu ove tehnologije u poslovanju.

HPC tehnologija predstavlja integraciju složenih algoritama, jakih računalnih sustava i brze mrežne infrastrukture s ciljem efikasnog, pouzdanog i brzog izvršavanja složenih programa uz postizanje visokih performansi.

Registracija i akreditacija

Događanje je namijenjeno predstavnicima medija s akreditacijom te tvrtkama isključivo po registraciji. Molimo kolege novinare da osiguraju akreditacije elektronskom prijavom klikom na prozor 'AKREDITACIJE' s desne strane.

Uspješne tvrtke, poput hrvatskog Rimac automobila i slovenskog Pipistrela, proizvođača štedljivih zrakoplova i nedavnog dobitnika nagrade NASA-e za najbolji avion, samo su neki od sudionika događanja koji će, na vlastitom primjeru, hrvatskim poduzetnicima pokazati kako uspješno primijeniti HPC tehnologiju, te im objasniti kako je ova tehnologija pomogla njihovim tvrtkama u boljoj prilagodbi zahtjevima tržišta i razvoju poslovanja.

Razvoj znanosti, inovacija i gospodarstva nezamisliv je bez primjene HPC tehnologije. Inicijativa Europske unije je da se infrastruktura i 'know – how' kojeg posjeduju znanstveno-istraživačke institucije, kao što je to Institut Ruđer Bošković, prenesu na poduzetnike s ciljem bržeg razvoja novih proizvoda i usluga, inovacija,  te jačanju konkurentnosti na globalnom tržištu.

Za primjenu ove tehnologije u poslovnim procesima, malim i srednjim poduzetnicima iz EU fondova su na raspolaganju značajna sredstva u više različitih natječaja od kojih je jedan pod nazivom 'Fortissimo' upravo otvoren za prijavu, a vrijedan je čak 1,3 milijuna eura. Mogućnosti koje im se nude u sklopu EU programa te uvjete za ostvarivanje sufinanciranja sudionicima će predstaviti stručnjaci iz agencije HAMAG BICRO.

Događanje u HGK-u je organizirano u sklopu diseminacijskih aktivnosti SESAME Net projekta financiranog kroz program Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020, vrijednog 2 milijuna eura.

U SESAME Net projekt uključeno je 14 kompanija, javnih istraživačkih institucija i sveučilišta iz 13 Europskih zemalja. U Hrvatskoj ovaj projekt dijelom provodi Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković.

Program događanja

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.