Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatska delegacija u posjeti CERN-u

1.4.2011.
Hrvatska delegacija u posjeti CERN-u

Danas je hrvatska delegacija u sastavu: dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Ivan Pavić i dr. sc. Dragan Bolanča, rektor i prorektor Sveučilišta u Splitu i dr. sc. Amir Hamzić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, posjetila Europski centar za fiziku čestica (CERN) u Ženevi, najveći znanstveni laboratorij na svijetu. Hrvatski znanstvenici iz Splita i Zagreba već dugi niz godina značajno doprinose istraživanjima u velikim projektima CERN-a.

Generalni direktor CERN-a dr. sc. Rolf-Dieter Heuer izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s hrvatskim znanstvenim institucijama i tvrtkama, kao i njihovim doprinosom projektima CERN-a. Posebno je izrazio zadovoljstvo ulogom tvrtke Končar iz Zagreba u razvoju detektora i magneta na CERN-u te pozvao hrvatske znanstvenike i gospodarstvenike na daljnje proširenje suradnje u svim trima strateškim područjima CERN-a: istraživanje, inovacija i edukacija. Osim s glavnim direktorom, hrvatska delegacija se sastala s direktoricom za međunarodne odnose CERN-a dr. sc. Felicitas Pauss i direktorom za istraživanja i znanstveno računanje dr. sc. Sergiom Bertolucciem, s voditeljem CMS kolaboracije dr. sc. Guidom Tonelliem, zamjenikom voditelja ALICE kolaboracije dr. sc. Johannesom Wesselsom, te voditeljima tehnoloških sekcija CERN-a. Svi su sugovornici izrazili jasnu spremnost za proširenje suradnje s hrvatskim institucijama iz područja znanosti, tehnologije i obrazovanja.

Hrvatska delegacija je zaključila svoj posjet s vrlo jasnom vizijom da bi Hrvatska uskoro trebala započeti proces primanja u punopravno članstvo u CERN-u (sadašnje članice CERN-a su većina zemalja EU), te tako uhvatiti korak sa zemljama koje su upravo u procesu primanja u članstvo poput Cipra, Izraela, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske. Učlanjenjem u CERN značajno bi se podigla kvaliteta obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a hrvatske tvrtke bi prvi put dobile mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u razvoju visokih tehnologija i u natječajima za dobivanje poslova u CERN-u. O velikom potencijalu koje učlanjenje u CERN omogućava Hrvatskoj delegacija će izvijestiti predsjednika Republike, hrvatsku Vladu, Sabor i hrvatsku javnost.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.