Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatski i njemački znanstvenici objasnili oscilatorno kretanje kromosoma tijekom stanične diobe

24.8.2018.

Zagreb, 24. kolovoza 2018. – Ugledni znanstveni časopis Molecular Biology of the Cell u izdanju Američkog društva za staničnu biologiju, najvećeg udruženja u tom znanstvenom području na svijetu, na naslovnici svog posljednjeg izdanja objavio je rezultate istraživanja grupe hrvatskih i njemačkih znanstvenika u kojem su objašnjeni uzroci i mehanizmi oscilatornog kretanja kromosoma oko ekvatorijalne ravnine diobenog vretena tijekom stanične diobe. Glavninu istraživanja provele su poslijedoktorandica Anna H. Klemm i doktorandica Agneza Bosilj, pod voditeljstvom profesorice Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković i profesora Nenada Pavina s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu. 

U radu je pokazano da motorni proteini imaju ulogu u poravnavanju kromosoma u ekvatorijalnu ravninu diobenog vretena time što reguliraju polimerizaciju mikrotubula, proteinskih vlakana na koje su vezani kromosomi. Postizanje ovih rezultata omogućila je sinergija najmodernijih metoda stanične biologije uključujući mikroskopiju živih stanica i laserske škare s razvijanjem fizikalnih modela.  

Oscilatorno kretanje kromosoma do sada je predstavljalo nepoznanicu znanstvenicima, a s obzirom da je kretanje kromosoma iznimno važno i za njihovu pravilnu diobu tijekom diobe stanice, novim se spoznajama doprinosi i dodatnom povećanju temeljnog znanja o staničnoj diobi na molekularnoj razini te razumijevanju osnovnih mehanizama diobe stanice što ostavlja prostor za njihovu regulaciju i manipulaciju u procesima nastanka i liječenja raznih bolesti vezanih za staničnu diobu.

„Samo oscilatorno kretanje kromosoma uistinu je fascinantno i do sada je znanstvenicima predstavljalo veliku zagonetku jer nam nisu bili poznati uzroci i mehanizmi takvog gibanja. Čak trećinu vremena ukupnog trajanja stanične diobe kromosomi se na taj način gibaju oko ekvatora diobenog vretena, a njihovo gibanje značajno je i za njihovu pravilnu diobu, stoga mi je posebno drago da je naš tim cijeli taj proces uspio i znanstveno objasniti. Istaknula bih da su na ovom istraživanju većinu posla odradili mladi znanstvenici čime je ovaj uspjeh još i veći“, izjavila je prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković, voditeljica eksperimentalnog dijela istraživanja.

Provedeno istraživanje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost (HZZ) i Centra izvrsnosti QuantiXLie, kao i Njemačke zaklade za znanost (DFG). 

Više informacija o objavljenom radu pronađite putem poveznice https://www.molbiolcell.org/doi/10.1091/mbc.E17-11-0667 

Hrvatski i njemački znanstvenici objasnili oscilatorno kretanje kromosoma tijekom stanične diobe

Sama naslovnica predstavlja kolaž mikroskopskih slika kretanja kromosoma po diobenom vretenu tijekom stanične diobe koje su napravljene u sklopu eksperimentalnog dijela istraživanja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.