Prijeđite na glavni sadržaj
Uključite se u istraživanje novih lijekova

IMI Info dan: Znanstvenici pozvani na istraživanje novih lijekova

10.2.2014.
IMI Info dan: Znanstvenici pozvani na istraživanje novih lijekova

Hrvatski znanstvenici, male i srednje tvrtke, regulatorne agencije i farmaceutska industrija pozvani su danas u sklopu Info dana Inicijative inovativnih lijekova (IMI) da se uključe u projekte istraživanja novih lijekova, koji se na razini Europske unije financiraju budžetom od 2 milijarde eura.

Info dan Inicijative inovativnih lijekova (IMI) okupio je sam vrh europske farmaceutske mreže dr. sc. Michela Goldman, predsjednika IMI-a i Magdu Chlebus, direktoricu Europske federacije farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA) iz Bruxellesa.

Inicijativa za inovativne lijekove (The Innovative Medicines Initiative - IMI) jedinstveno je pan-europsko javno-privatno partnerstvo između Europske komisije (EK) i Europske federacije farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA) koje je uvelo revoluciju u načine istraživanja u području farmacije omogućujući nov, jedinstven model suradnje između javnog i privatnog sektora - malih i srednjih tvrtki, sveučilišta i drugih istraživačkih organizacija, bolnica, udruga pacijenata, javne vlasti i velikih farmaceutskih tvrtki okupljenih u istraživački konzorcij.

S budžetom od 2 milijarde eura IMI je usmjeren na otkrića sigurnijih i djelotvornijih lijekova, poboljšanje zdravlja i blagostanja europskih građana, nove i učinkovitije dijagnostike i liječenja te na oživljavanje biofarmaceutske i bioznanstvene industrije u Europi, istaknuto je danas na Info danu Inicijative za inovativne lijekove IMI, održanom na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu.

Znanstvenici, zainteresirani za sudjelovanje, trebaju poslati dopis IMI-u u Bruxelles. Tamo će njihove ideje proći znanstvenu provjeru, a nezavisni ocjenjivači IMI-a konačno će odlučiti o odobravanju projekta.

Riječ je o najvećem javno-privatnom partnerstvu u farmaceutskom istraživanju u svijetu. Danas, više od 4500 istraživača uspješno surađuje pod okriljem IMI-ja koji trenutno financira 42 projekta 'teška' 1.2 milijarde eura, od kojih mnogi već postižu impresivne rezultate. Projekti su usredotočeni na nove metode i alate koji će omogućiti cjelokupnom zdravstvenom sektoru ubrzani razvoj sigurnijih i djelotvornijih načina liječenja za pacijente

Na početku 2013., bilo je ukupno 320 publiciranih radova koji su proizašli iz IMI projekata, a 82,7 posto njih publicirano je u top znanstvenim časopisima uključujući Nature, JAMA, PNAS and Nature Genetics.

Hrvatska je jedna od 27 zemalja članica koje, uz 11 pridruženih zemalja kandidata, okuplja ova inicijativa. Koordinator grupe hrvatskih predstavnika je dr. sc. Marin Roje, viši znanstveni suradnik na Institutu  Ruđer Bošković te pomoćnik ravnatelja za financije i suradnju s gospodarstvom.

Preuzimanje prezentacija s Info dana:

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.