Prijeđite na glavni sadržaj

IRB i Centar izvrsnosti BioProCro predstavljaju 'Molekule iz mora za primjenu u industriji'

15.10.2019.
IRB i Centar izvrsnosti BioProCro predstavljaju 'Molekule iz mora za primjenu u industriji'

Predstavljanje rezultata istraživanja Znanstvenog centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro) i konferencija za medije na temu: 'Molekule iz mora za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji' održat će se u petak 18. listopada 2019. godine s početkom u 10:00 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković (IRB), Bijenička 54.

Na događanju će tim znanstvenika predstaviti istraživanja u biotehnologiji mora čiji je cilj dobivanje biološki aktivnih molekula za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Ova se istraživanja uspješno provode već pune dvije godine u sklopu projekta 'BioProspecting Jadranskog mora' pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac.

Projekt je vrijedan 37 milijuna kuna, a po prvi put je okupio sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana. Tako su osim IRB-a, partneri na projektu Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UNIRI Sveučilište u Rijeci, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Projekt okuplja 65 znanstvenika trenutno zaposlenih u institucijama zajednice prijavitelja, a cilj je tijekom pet godina trajanja zapošljavanje deset novih doktoranada te deset novih poslijedoktoranada koji će se tijekom trajanja projekta educirati i razvijati znanja o biološkoj i kemijskoj raznolikosti, biološkom potencijalu te bioprocesnom inženjerstvu. 

Akreditacija za medije

Događanje je namijenjeno uzvanicima po pozivu te predstavnicima medija. Molimo kolege novinare da se s ciljem što bolje organizacije snimanja kadrova u laboratoriju akreditiraju ovdje

Integracija ovakvih međunarodno priznatih istraživačkih grupa u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije u jedinstven, moderan centar - Centar izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro) doprinosi inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Financijska sredstva za projekt dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava 'Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti', financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Projekt je 2017. godine dodijeljen dr. sc. Rozelindri Čož-Rakovac, uglednoj znanstvenici IRB-a koja je tijekom svojeg dugogodišnjeg znanstveno-istraživačkog rada dala veliki doprinos razumijevanju onečišćenja voda i organizama koji njoj žive.

Vođenjem ovog projekta, ujedno joj je pripala glavna uloga u osvješćivanju cjelokupne javnosti o važnosti očuvanja kvalitete mora i života morskih organizama koji se koriste za dobrobit čovjeka u različitim granama industrije, a za koji joj je doprinos dodijeljena državna nagrada za znanost za 2018. godinu.

Program događanja 

10:00 - 10:15  POZDRAVNI GOVORI
(dvorana 3. krila)

David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša
Mario Antonić,  državni tajnik, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Branka Ramljak, državna tajnica, Ministarstvo znanosti i obrazovanja 

10:15 - 10:45  PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA 
(dvorana 3. krila)

Rozelindra Čož Rakovac, voditeljica projekta i Centra BioProCro
Marin Roje, voditelj kemijskih istraživanja i zamjenik voditeljice Centra BioProCro

10:50 - 11:15  IZJAVE ZA MEDIJE 
(dvorana 3. krila i laboratoriji)

11:15 - 12:00  DRUŽENJE I UMREŽAVANJE
(foaje 1. krila Ivana Supeka)

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.