Prijeđite na glavni sadržaj

IRB ima najviše projekata na super računalu Isabella

Institut Ruđer Bošković (IRB) drži prvo mjesto po broju prijavljenih projekata i broju korisnika koji su u određenoj godini koristili računalni klaster Isabella.
15.2.2022.
IRB ima najviše projekata na super računalu Isabella

Superračunalo Isabella, izvor: SRCE

Veliki broj znanstvenika i istraživača s IRB-a u provedbi svojih znanstveno-istraživačkih projekata oslanja se na računalni klaster Isabella – zajednički superračunalni resurs istraživača u Republici Hrvatskoj. To potvrđuje i činjenica da iz godine u godinu IRB drži prvo mjesto po broju prijavljenih projekata i broja korisnika koji su u određenoj godini koristili računalni klaster Isabella. Osim Isabelle, znanstvenici IRB-a koriste i druge raspoložive računalne resurse na Buri i Euro HPC superračunalima.

Godišnji izvještaj o korištenju računalnog klastera Isabella sadrži detaljan pregled za 2021. godinu u kojoj je Institut Ruđer Bošković s ukupno 63 projekta i 122 korisnika drži prvo mjesto među 23 aktivne ustanove korisnice, a poslovi koji su se odvijali po tim projektima zauzimali su 55,93 % raspoloživog CPU vremena i 26,30 % raspoloživog GPU vremena.

Tijekom 2021. godine uz IRB, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu prednjačili su po ukupnoj iskorištenosti procesorskih resursa.

Što se tiče pojedinačnih projekata, prema istom izvještaju, po CPU vremenu najzahtjevniji je bio IRB-ov projekt 'Efekt kvantnog tuneliranja: dinamika molekula s kvantnim jezgrama koji je potrošio 3,38 milijuna sati rada CPU-a, Projekt UNIOS-a Funkcionalizacija nanotrakica grafena i heksagonalnog borovog nitrida potrošio je 3,03 milijuna sati CPU-a, dok je IRB-ov projekt 'Enzimska sinteza fluoriranih kiralnih građevnih blokova' ostvario 1.31 milijun sati CPU-a.

Računalni klaster Isabella namijenjen je svim zainteresiranim hrvatskim znanstvenicima. Nastao je 2002. godine, a danas se sastoji od 135 računalnih čvorova koji ukupno sadržavaju 3100 procesorskih jezgri i 12 grafičkih procesora koji znanstvenicima omogućuju značajne računalne resurse kod zahtjevnih obrada podataka u sklopu znanstveno-istraživačkih projekata.

Prvo pilot klaster računalo na IRB-u

No, povezanost IRB-a i Isabelle seže još početkom 2000-tih godina.

''Zanimljiva je činjenica da je IRB imao značajan utjecaj za razvoj distribuiranog računarstva, a temeljem potrebe u znanstvenim istraživanjima. Tako je na IRB-u skupina znanstvenika (fizičara, kemičara i računaraca) u suradnji sa sistem-inženjerima Centra za informatiku i računarstvo (CIR) napravila prvo pilot-klaster računalo i pokrenuta je izgradnja nacionalne grid infrastrukture CRO-GRID koji je kasnije postao CRO-NGI,'' podsjeća voditeljica CIR-a IRB-a dr. sc. Branka Medved Rogina, te dodaje kako se nakon uspostave prvog klastera na IRB-u, Institut 2003. godine obratio tadašnjem Ministarstvu znanosti i tehnologije sa zamolbom da sufinancira znatno proširenje pilot-klastera računala na IRB-u.

Ministartsvo je odobrilo financiranje izgradnje većeg klaster-računala, ali u sklopu Sveučilišnoga računskog centra (SRCE), Sveučilišta u Zagrebu. Tako je uz podršku sistem-inženjera IRB-a instalirano prvo klaster-računalo na SRCE-u, koje je se može smatrati pretečom današnjega slavnog računala visokih performansi (HPC) pod imenom Isabella, zaključila je dr. Medved Rogina.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.