Prijeđite na glavni sadržaj

IRB je partner na InnovaMare projektu

3.2.2021.
IRB je partner na InnovaMare projektu

Institut Ruđer Bošković partner je na projektu InnovaMare koji okuplja 14 partnera iz Hrvatske i Italije, a čiji je cilj uspostaviti model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru.

Mora i oceani naš su najveći izvor biološke raznolikosti koji čine 71% Zemljine površine. Europske morske vode pokrivaju 3 milijuna četvornih kilometara što znači da je 50% teritorija Europe pod morem.

Jadransko more je suočeno s negativnim posljedicama prekomjernog ribolova i raznih onečišćenja, od odbačenih plastičnih predmeta do zagađenja naftom. Sve to može dovesti do trovanja i smrti riba, kao i do nestanka biljnog svijeta o kojem ovisi i ljudsko zdravlje.

Glavni cilj projekta je poboljšati uvjete na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora, a radi poticanja razvoja novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike. Kroz projekt Innnovamare zajednički će se razviti i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na prekograničnoj razini u području podvodne robotike i senzorike s misijom orijentiranom na održivost Jadranskog mora.

Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je povećanje učinkovitosti inovacijskih aktivnosti u relevantnim područjima plave ekonomije – povećanjem prijenosa znanja unutar područja suradnje između poduzeća, centara za istraživanje i razvoj, obrazovnih institucija i javnog sektora kroz edukacijske programe za izgradnju kapaciteta za različite dionike.

Nositelj projekta je Hrvatska gospodarska komora (HGK). Projekt je vrijedan 5,6 milijuna eura, a sufinancira se iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.- 2020.

Institut Ruđer Bošković će biti uključen kroz svoju morsku postaju Martinska, Zavoda za istraživanje mora i okoliša gdje se planira osnovati HUB za podvodnu robotiku. U sklopu projekta za potreba Instituta nabaviti će se novo istraživačko plovilo kao novi korak u budućnost istraživanja morskog okoliša.

Uz HGK i IRB, projektni konzorcij okuplja znanstvenike i stručnjake s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Dubrovniku, tvrtke Geomar, Šibensko-kninske županije, te sedam talijanskih partnera i to klaster MARE FVG, Sveučilište u Trstu, Gospodarsku komoru regije Veneto, Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku, Regionalnu agenciju za tehnologiju i inovacije, Institut za morsku znanost, te tvrtku Commtec.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.