Prijeđite na glavni sadržaj

IRB je potpisao programski ugovor

12.12.2023.
IRB je potpisao programski ugovor

Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisao je programski ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) o javnom financiranju. U ime institucija ugovor su potpisali ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith te ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs. Uz IRB, ugovore su u petak, 8. prosinca 2023. u MZO-u potpisali čelnici 13 institucija.

Programski ugovor novi je instrument javnog financiranja znanstvenih ustanova u sto-postotnom iznosu njihovih proračuna koji uključuje i financiranje plaća svih zaposlenika kao i eventualno zapošljavanje novih. Posebno značajan aspekt ovog ugovora je autonomija koju pruža ustanovama u upravljanju znanstvenom djelatnošću u skladu s nacionalnim strateškim ciljevima, a na temelju izravnih rezultata i kvalitete znanstvenoga rada, navodi se u priopćenju MZO-a.

Strateški ciljevi uključuju podizanje znanstvene izvrsnosti, jačanje suradnje s gospodarstvom, razvoj identiteta i kulture te povećanje kvalitete studiranja i društvene odgovornosti. Mogući posebni ciljevi ustanova uključuju povećanja sudjelovanja u kompetitivnom projektnom financiranju, unaprjeđenja pružanja znanstvenih, istraživačkih ili tehnoloških usluga na slobodnom tržištu, jačanje ljudskih potencijala za znanstveni rad, unaprjeđenje istraživačke infrastrukture te jačanje interdisciplinarnosti znanstvenog rada.

Programskim ugovorom utvrđuje se ukupno četverogodišnje financiranje javnih znanstvenih instituta iz sredstava državnoga proračuna, a sastoji se od osnovne, razvojne i izvedbene proračunske komponente sukladno novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Dodatno, programski ugovori omogućuju javnim znanstvenim institutima i visokim učilištima određivanje svojih ciljeva i sredstva za njihovo ostvarenje, i to povezanim ulaganjima iz državnoga proračuna i Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Ukupna četverogodišnja vrijednost svih programskih ugovora za prvih 14 institucija, koje su završile pregovore, je 302.189.829,63 EUR, od čega je 19.670.838,90 EUR dodatnih sredstava predviđenih za istraživačke projekte institucija iz NPOO-a, što je povećanje više od 10 posto godišnje u odnosu na 2023. godinu.

Institut je ugovorio 142,181,700.00 EUR od čega je 9,000,000.00 dodatnih sredstava iz NPOO-a a predviđenih za financiranje četiri programa kroz provedbu internih natječaja za podizanje znanstvene izvrsnosti, natječaja za povećanje sudjelovanja u kompetitivnom projektnom financiranju, natječaja za jačanje suradnje s gospodarstvom i društvom, natječaji za jačanje potencijala mladih znanstvenika.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, kazao je da hrvatska znanost prvi put ima cjelovit sustav i pregled planiranih sredstava i razvoja ljudskih potencijala za fiksno razdoblje, kojim ustanove mogu upravljati stavljajući znanost u zajednički okvir. Izrazio je nadu da će taj proces i te kako preokrenuti način funkcioniranja znanosti i visokog školstva u Hrvatskoj, te da će se uspostaviti način financiranja i funkcioniranja kakav postoji u visokorazvijenim zemljama.

Ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith, zahvalio je Ministarstvu i kazao da je ugovorima Ministarstvo relativno jasno definiralo što se od ustanova očekuje tijekom četverogodišnjeg razdoblja, a što za rad Instituta od gotovo 1000 zaposlenika puno znači, posebice u smislu stabilnosti i ispunjavanja zadanih strateških ciljeva.

"Ovaj programski ugovor donosi ustanovama, ne samo financijsku stabilnost koju smo dugo iščekivali, već i mogućnost usmjeravanja našeg rada prema konkretnim strateškim ciljevima, za posebice unaprjeđenju znanstvene izvrsnosti te jačanju suradnje s gospodarstvom, u slučaju IRB-a. Za razvojno-izvedbenu komponentu IRB je ugovorio nešto više od 10 milijuna eura za četverogodišnje razdoblje. Zadovoljan sam da smo znatni postotak sredstava fokusirali na programe za mlade znanstvenike, podržavajući njihovu mobilnost i stručno obrazovanje, što je ključno za budućnost znanosti u Hrvatskoj" – istaknuo je dr. Smith te dodao kako je pred ustanovama vrlo intenzivno razdoblje usklađivanja kako financijskih planova tako i provođenja akreditacija, ali kako vjeruje da je ugovor važan pomak ka stabilnijoj budućnosti.

Uz IRB, ugovore su potpisali Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te niz zagrebačkih instituta – Ekonomski institut, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatski šumarski institut, Institut za fiziku, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Institut za društvena istraživanja, Institut za turizam, Institut za etnologiju i folkloristiku, Institut za arheologiju, Institut za hrvatski jezik i Tehničko veleučilište u Zagrebu.

Do kraja 2023. planira se potpisivanje programskih ugovora s 12 javnih znanstvenih instituta i dva veleučilišta s kojima su pregovori u tijeku, a od iduće godine kreću pregovori MZO-a s javnim sveučilištima.

Izvor  
Izvor fotografije: HINA

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.