Prijeđite na glavni sadržaj

IRB postao član udruženja European Open Science Cloud (ESOC)

8.12.2022.
IRB postao član udruženja European Open Science Cloud (ESOC)

U okviru 5. opće skupštine udruženja European Open Science Cloud (ESOC), održane 28. studenog, prihvaćena je prijava Instituta Ruđer Bošković (IRB) za učlanjenjem te se tako IRB pridružio zajednici od preko 200 ustanova čiji je cilj promovirati otvorenost u znanosti te potaknuti i podržati razvoj infrastrukture za otvorenu znanost.

Cilj EOSC-a jest izgraditi mrežu podataka i povezanih usluga temeljenih na načelima FAIR-a, a to podrazumijeva pojednostavljivanje pristupa sadržaju i uslugama putem zajedničke autentikacijsko-autorizacijske infrastrukture (AAI), promicanjem pristupa istraživačkim podacima (na FAIR načelima), omogućavanjem pristupa sustavima za pohranu, servisima za analize i računanje u oblaku, razvojem i promicanjem standarda u svrhu interoperabilnosti te uspostavljanjem sustava podrške i edukacije.

IRB je aktivni član Inicijative za Hrvatski oblak otvorene znanosti (HR-OOZ), a zajedno sa Sveučilišnim računskim centrom na nacionalnoj razini gradi informacijski sustav o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti CroRIS te pruža podršku tom sustavu i njegovim korisnicima.

U sklopu CroRIS-a je napravljen i modul oprema i usluge koji će okupljati informacije o hrvatskim mrežnim znanstvenim servisima te tako pomoći u procesu usklađivanja sa zahtjevima EOSC kataloga.

Primjer uspješne domaće mrežne usluge uključene u EOSC katalog je znanstveni servis za sažimanje i vizualizaciju ontologije gena - REVIGO. Usluga omogućuje korisnicima da putem mrežnog preglednika unesu listu genskih ontologija te ih potom pročiste, sažmu, grupiraju te prikažu koristeći jedan od brojnih načina prikaza.

Usluga je nastala kao rezultat istraživanja IRB-ovih znanstvenika te je danas globalno vrlo popularna mrežna usluga s preko 4800 citata.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.