Prijeđite na glavni sadržaj

IRB potpisao Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava DABAR

7.3.2016.
IRB potpisao Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava DABAR

U petak, 4. ožujka 2016. godine je u prostorijama Srca održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji na razvoju i održavanju sustava Dabar - sustava digitalnih akademskih arhiva i repozitorija.

Sporazum su u ime ustanova koje predstavljaju potpisali dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Davor Ježek, prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ime dekana prof. dr. sc. Marijana Klarice i dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Potpisivanjem ovog Sporazuma je formalizirana ranija neformalna suradnja ustanova potpisnica na uspostavi i razvoju sustava Dabar, te su postavljeni okviri za njegov budući razvoj i održavanje.

Sustav Dabar predstavlja otvorenu nacionalnu infrastrukturu u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj kojoj je cilj omogućiti svim ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja jednostavnu uspostavu i održavanje vlastitih institucijskih repozitorija na centraliziranoj infrastrukturi pri Srcu, ali na internetskoj domeni ustanove. Institucijski repozitoriji su sustavi za podršku razvoju digitalne građe koji pružaju funkcionalnosti prikupljanja, trajne pohrane i diseminacije različitih vrsta i oblika digitalnih sadržaja nastalih na matičnoj ustanovi po principima otvorenog pristupa.

Dabar je nastao kao rezultat okupljanja šire akademske i istraživačke zajednice oko inicijative Srca pokrenute 2014. godine. Do danas je više od 80 ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja prepoznalo Dabar kao relevantnu infrastrukturu te u njemu uspostavilo svoje institucijske repozitorije u koje se za sada pohranjuju završne i diplomske radove te doktorske disertacije. Na infrastrukturi Dabra je također napravljen i Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova ZIR koji na jednom mjestu objedinjuje sve završne i diplomske radove pohranjene u institucijske repozitorije na Dabru.

Kroz buduću suradnju ustanova potpisnica ovog Sporazuma, ali i šire akademske i istraživačke zajednice, plan je putem Dabra omogućiti pohranu znanstvenih, stručnih i drugih radova kao što su, npr., radovi u časopisima i zbornicima s konferencija, poglavlja u knjigama, knjige, prezentacije, posteri, materijali za učenje i druge vrste digitalnih dokumenata.

Institut Ruđer Bošković će u suradnji na razvoju i održavanju Dabra sudjelovati kroz aktivnosti stručnjaka iz Centra za znanstvene informacije, koji imaju bogato znanje i iskustvo stečeno radom na uspostavi, razvoju i održavanju mnogobrojnih informacijskih sustava kao što su Hrvatska znanstvena bibliografija - CROSBI, Repozitorij IRB-a FULIR, portala Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj, Šestara i dr.

Autor: Bojan Macan

Kontaktirajte nas

Više informacija

Bojan Macan

Voditelj centra
Tel:
+385 1 456 0929
Mob: 099/261-7804
Interni broj:
1407

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.