Prijeđite na glavni sadržaj

IRB projekt u sklopu Akcijskog plana Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droge

16.7.2014.
IRB projekt u sklopu Akcijskog plana Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droge

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova iznesenih prilikom predstavljanja Akcijskog plana Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zloporabe droga i drugih oblika ovisnosti za razdoblje od 2014. do 2017. godine oko 20 posto više maloljetnika lani je prodavalo drogu, čak je 112 posto više zabilježenih prekršaja posjedovanja, konzumiranja ili prodavanja droge, a prosječna dob prvog uzimanja droge je oko 16 godina.

U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, u zgradi Gradske uprave, u ponedjeljak je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Akcijski plan Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti za razdoblje od 2014. do 2017. godine.

U Akcijski plan Grada Zagreba uvršten je projekt IRB-a Analiza komunalnih otpadnih voda inovativni pristup za praćenje trendova zlouporabi droga kojeg uz financijsku potporu grada Zagreba provode znanstvenici Laboratorija za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković koji već nekoliko godina uspješno radi na razvoju i primjeni ove inovativne metodologije za praćenje zloporabe droga.

''Praćenje trendova zlouporabe droga na temelju analiza otpadnih voda doživjelo je značajan razvojni zamah u posljednjih nekoliko godina i dobilo podršku Centralne europske agencije za praćenje droga i ovisnosti. U sklopu ovog projekta bit će proveden jednogodišnji monitoring urinarnih biomarkera droga na centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i na temelju tog monitoringa napravit ćemo procjenu potrošnje nekoliko najvažnijih tipova droga, a dobivene rezultate usporedit ćemo s onima od prošlih godina kao i sa postojećim epidemiološkim i policijskim podacima.'' - naglasila je voditeljica projekta dr. sc. Senka Terzić.

Prijedlog Akcijskog plana izradilo je Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporaba droga, a cilj mu je povećati odgovornost i unaprijediti kvalitetu provođenja nacionalne politike borbe protiv ovisnosti o drogama na području Grada Zagreba.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.