Prijeđite na glavni sadržaj
Zemljopisno određeni uzorci genomskih DNK temelj su globalnog istraživanja bioraznolikosti

IRB se pridružio globalnoj mreži istraživanja genomske bioraznolikosti

20.8.2013.
IRB se pridružio globalnoj mreži istraživanja genomske bioraznolikosti

Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković postao je prvi partner Mreže banaka DNK uzoraka, Globalne mreže genomske bioraznolikosti (GGBN) i Globalne jedinice za informacije o bioraznolikosti (GBIF) iz Hrvatske čime će njegova vrijedna kolekcija živih staničnih kultura, fokusirana na toksične vrste, fito- i zooplanktona sjevernog Jadrana od sada biti dostupna znanstvenicima širom svijeta.

Ljudsko djelovanje često dovodi do nepovratnih gubitaka u raznolikosti života u velikim vremenskim i prostornim dimenzijama. Ti gubitci povećani su posljednjih 50-tak godina više nego u cijeloj ljudskoj povijesti uništavanjem prirodnih staništa i širenjem invazivnih vrsta, ali i klimatskim promjenama, pretjeranim iskorištavanjem resursa te zagađenjem.

Biološka raznolikost je ključ za sposobnost prirodnih i društvenih sustava za prilagodbu, a važna je za svaki aspekt ljudskog blagostanja. Kako bi ekosustavi mogli pružati održivu podršku životu, od osiguranja hrane, otpornosti na prirodne katastrofe, pristupa čistoj vodi i sirovinama, nije samo važno koje vrste nalazimo u izobilju, već i koliko ih je prisutno.

Genomska istraživanja ovise o pouzdanom pristupu visokokvalitetnim uzorcima tkiva i DNK, a osim genetskog istraživanja potrebno je taksonomski odrediti uzorke te ih usporediti s „voucher“ (dokaznim) materijalom. Nažalost, važne informacije o njima su raspršene kao posljedica geografskih lokacija repozitorija koji ih održavaju. Bez centralnog repozitorija uzoraka znanstvenici se suočavaju s povećanim troškovima, gubitkom vremena i drugim problemima pri dobivanju uzoraka koji su im potrebni u istraživanjima.

Kako bi se riješio taj problem, prije desetak godina pokrenuto je niz organizacija poput Banke DNK, GGBN-a i GBIF-a koje podupiru sakupljanje, održavanje i razmjenu uzoraka genoma s ciljem ubrzanja istraživanja diljem svijeta u sklopu Globalne genomske inicijative (GGI). GGI teži razumijevanju i očuvanju Zemljine bioraznolikosti sakupljanjem i genetskim određivanjem uzoraka iz cijelog „drva života“ i njihovom krioprezervacijom s ciljem nadziranja, predviđanja i upozoravanja na opasnosti u ekosustavima putem globalno dostupne i integrirane infrastrukture.

Ovo partnerstvo rezultat je suradnje na bilateralnom projektu između Botaničkog vrta i botaničkog muzeja u Berlin-Dahlemu pod vodstvom dr. Regine Jahn i Centra za istraživanje mora pod vodstvom dr. Martina Pfannkuchena koji je financiran je od strane Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Kontakt

Martin Andreas Pfannkuchen, dr.sc.

M

P

Predstojnik zavoda znanstveni savjetnik
Tel:
+385 52 804 701
Interni broj:
744

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.