Prijeđite na glavni sadržaj

IRB stvara preduvjete za razvoj visokih tehnologija u Hrvatskoj

27.4.2012.
IRB stvara preduvjete za razvoj visokih tehnologija u Hrvatskoj

Institut Ruđer Bošković organizira drugu po redu međunarodnu ljetnu školu nanoznanosti Adriatic School on Nanoscience ASON-2, koja će se održati od 2. do 7. rujna ove godine u Dubrovniku. Škola će okupiti vrhunski tim predavača koji spadaju u svjetski vrh u području nanotehnologije: Harold Kroto, dobitnik Nobelove nagrade, SAD; Meyya Meyyappan, NASA, SAD; Laszlo Forro i Paul Seidler, Švicarska; Maurizio Ferrari, Italija; Niyazi Serdar Sariciftci, Austrija; Reshef Tenne, Izrael, kao i  međunarodno profilirane predavače iz Hrvatske.

Nanoznanost je osnova za razvoj nanotehnologije - tehnologije budućnosti, bez koje ne bi postojali novi materijali, novi senzori, alternativni izvori energije, moderne medicinske metode, lijekovi i mnogi drugi inovativni proizvodi i tehnološka rješenja koji bi mogli donijeti revolucionarne promjene u gospodarstvu. Nanotehnologija je strateška odrednica za gospodarski razvoj svih razvijenih zemalja.

Gospodarstva koja koriste nanotehnologiju, postižu veću konkurentnost svojih proizvoda na globalnom tržištu i otvaraju prostor razvoja inovativnog gospodarstva okrenutog budućnosti. Kako u Republici Hrvatskoj postoji vrlo mali broj tvrtki koje se bave nanotehnologijom, ova škola dio je posebne strategije IRB-a koji zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu i Institutom za fiziku stvaraju preduvjete za razvoj nanoznanosti i nanotehnologija i na državnoj razini.

Prva međunarodna ljetna škola nanoznanosti ASON-1, koja je održana 2010. godine u Dubrovniku okupila je više od 80 sudionika iz gotovo svih europskih zemalja i imala je zapažen odjek u međunarodnoj znanstvenoj zajednici. Očekivanja o broju sudionika na ASON-2 su još veća, a zasigurno će pomoći međunarodnom profiliranju IRB-a i Hrvatske kao zemlje koja svoje prioritete vidi u razvoju visokih tehnologija i većoj popularizaciji znanosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.