Prijeđite na glavni sadržaj

IRB sudjeluje u razvoju ultrascale računalnih sustava budućnosti

3.3.2014.
IRB sudjeluje u razvoju ultrascale računalnih sustava budućnosti

Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković (IRB) postao je partner na COST projektu Network for Sustainable Ultrascale Computing (NESUS) koji će se baviti razvojem velikih (ultrascale) računalnih sustava koji su čak dva do tri puta veći i snažniji od današnjih sustava. Istraživanja u sklopu projekta, na kojima će tijekom sljedeće četiri godine raditi partneri iz 26 europskih zemalja, trebala bi donijeti višestruku korist istraživačima u području biologije, astrofizike, u istraživanjima klimatskih promjena, energetici i ICT-u.

Današnji nivo računalne tehnologije omogućava korisnicima da se povežu 'bilo kada i bilo gdje' putem osobnih računala, tableta i pametnih telefona, što potiče ogroman rast dostupnih podataka, ali i mijenja način na koji naše tehnološki bazirano društvo funkcionira kako u sferi svakodnevnog života tako i u poslovnom i znanstveno-istraživačkom okruženju.

Količine podataka mjerene u terabajtima danas više nisu rijetkost, a očekuje se da će se količina raspoloživih podataka uskoro početi mjeriti u petabajtima za mnoga područja primjene u znanosti, inženjerstvu, bioinformatici i medicini. Također, današnja moderna znanost postaje sve više bazirana na podacima (data-centric) umjesto na eksperimentima, teoriji ili računanju. Znanstvenici se suočavaju sa sve većim količinama podataka, što korištenje snažnih tehnologija za automatizaciju upravljanja, istraživanja i analize podataka čini nezaobilaznim u modernoj znanosti.

eScience

eScience istraživačka infrastruktura koja se razvija danas bit će relevantna za rješavanje industrijskih problema sutrašnjice.

Cilj projekta NESUS je stvaranje europske istraživačke mreže održivih centara za ultrascale računarstvo koji će povezati znanstvenike koji rade u različitim područjima ultrascale računarstva, od softverskih rješenja pa do upravljanja podacima i energetske efikasnosti. Neke od najaktivnijih grupa u ovom području u svijetu članice su ovog projekta koji okuplja 26 partnera, a Hrvatsku predstavlja prof. Karolj Skala s IRB-a s izrazitim angažmanom novaka Davora Davidovića. Očekuje se da ovaj projekt, koji će trajati do 2018. godine, donese višestruke koristi istraživačima u području biologije, astrofizike, u istraživanjima klimatskih promjena, energetici i ICT-u.

Iako broji tek devet zaposlenih, Centar za informatiku i računarstvo, pod vodstvom prof. Skale, od 2003. godine sudjelovao je u čak 15 EU projekata te nizu drugih projektnih inicijativa poput CRO GRID-a kojima se uspostavila složena računalna infrastruktura i primjena na eScience platformi za razvoj suvremenih istraživanja, a kroz koje je omogućeno i obrazovanje nemalog broja stručnjaka koji su stekli znanja u područjima gdje ne postoji takav tip obrazovanja na sveučilištima.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.