Prijeđite na glavni sadržaj

IRB uključen u FP7 projekt vrijedan 3,5 milijuna eura

23.10.2012.
IRB uključen u FP7 projekt vrijedan 3,5 milijuna eura

Znanstvenici Centra za istraživanje mora i Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković, pod vodstvom dr. sc. Daniela Lyonsa, dio su konzorcija nedavno započetog četverogodišnjeg FP7 projekta Europske komisije SMART-NANO vrijednog 3,5 milijuna eura.

Projekt okuplja konzorcij sačinjen od osam partnera iz Švicarske, Nizozemske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Izraela, Italije i Hrvatske, a usmjeren je prema razvoju inovativne i financijski prihvatljive tehnološke platforme koja će omogućiti tzv. “from sample-to-result” opažanje, prepoznavanje, odvajanje i mjerenje umjetno sintetiziranih nanočestica u kompleksnim matricama poput kozmetike, hrane, bioloških sistema i okoliša.

Nanočestice su super-fine čestice koje su 10,000 puta manje od promjera ljudske kose. Iako se smatraju otkrićem moderne znanosti, nanočestice zapravo imaju jako dugu povijest. Korištene su još od strane obrtnika u 9 st. u Mezopotamiji za stvaranje svjetlucavog učinka na površini posuđa. Dodatkom nanočestica materijalima poboljšavaju se njihove karakteristike poput čvrstoće, tvrdoće i drugih mehaničkih svojstava zbog čega one imaju široku primjenu u industriji i medicini, od liječenja raka do glavnog sastojka krema za sunčanje.

Upotreba nanočestica je u stalnom porastu, od korištenja u bojama, automobilskim dijelovima, kozmetičkim proizvodima pa do upotrebe u biologiji i medicini. Procjenjuje se da se tjedno pojavljuju 3-4 nova proizvoda koji sadrže nanončestice i da će do 2014. godine na tržištu biti prisutno proizvoda baziranih na nanotehnologiji u vrijednosti od 1,6 bilijuna eura.

Većina nanočestica ima veliki omjer površine u odnosu na volumen te zbog toga mogu biti vrlo reaktivne i katalitičke. Zbog toga što su sićušne i lagane, nanočestice mogu dugo vremena lebdjeti u zraku i lagano se šire okolinom. Osim namjenski izrađenih nanočestica postoje i one koje nastaju kao nusproizvod određenih aktivnosti, posebice u graditeljstvu. Iako same po sebi nanočestice nisu opasne, još uvijek nije znanstveno dokazana njihova sigurnost u mnogim aspektima i zbog toga je potrebno pratiti njihovu upotrebu i rasprostranjenost te na vrijeme uočiti potencijalne opasnosti za zdravlje ljudi i okoliš.

Centar za istraživanje mora interdisciplinarni je istraživački centar IRB-a smješten u Rovinju. Istraživačka djelatnost Centra usmjerena je na oceanografska istraživanja u području procesa i dinamike vodenih masa; floru, faunu i životne zajednice u morima; ekološka, fiziološka i genetska istraživanja morskih organizama te praćenje zagađenja i kvalitete mora.

Dr. Lyons doktorirao je na Irskom nacionalnom sveučilištu 2001. godine. Nakon doktorata radio je u Izraelskom institutu za tehnologiju Technion, Infineon Technologies AG i na Sveučilištu u Corku. Danas radi u Centru za istraživanje mora IRB-a, a njegov istraživački interes usmjeren je na istraživanje nanočestica u trofičkom gradijentu morskog ekosustava kao i na razvoj senzora biotoksina zasnovanog na nanočesticama.

Kontakt

Daniel Mark Lyons, dr.sc.

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik
Tel:
+385 52 804 725
Interni broj:
725

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.