Prijeđite na glavni sadržaj

ISABS konferencija u Splitu okupila vrh forenzike i Nobelovce

26.6.2013.
ISABS konferencija u Splitu okupila vrh forenzike i Nobelovce

Svjetski znanstveni kongres iz područja forenzičkih znanosti, antropologije i molekularne medicine, 8. ISABS koji se održava u Splitu u razdoblju od 24. do 28. lipnja okupit će više od 550 znanstvenika iz 45 država, 80 pozvanih predavača iz 45 država svijeta, a među predavačima su i dobitnici Nobelove nagrade: prof. dr. Ade Yonath (Weizmann Institute of Science), prof.dr. Aaron Ciechanover (Technion), prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry). 

Uz Mayo Clinic, George Washington University, Penn State University, University of New Haven, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, te Hrvatsko društvo za humanu genetiku, jedan od suorganizatora ovog događanja je i Institut Ruđer Bošković.

Teme ISABS kongresa su forenzičke znanosti i nacionalna sigurnost, Cyber kriminal, analiza DNA u sudsko-medicinskoj praksi, analiza biljne i životinjske DNA u svrhu forenzičkih vještačenja, vrijednosti DNA baza podataka u otkrivanju počinitelja kaznenih djela, molekularna antropologija i istraživanje podrijetla naroda, DNA identifikacije žrtava masovnih katastrofa.

Tijekom održavanja kliničkog dijela znanstvenici će obraditi najnovija dostignuća 'regenerativne medicine', gensku i staničnu terapiju, individualiziranu medicinu, nove molekularne postupke i metodologije pri ranoj dijagnostici karcinoma, klinički značaj cirkulirajućih tumorskih stanica, te imuno terapija u liječenju karcinoma.

Posebno zanimanje vlada za sekciju iz antropološke genetike gdje će vodeći svjetski autoriteti iz ovog područja predstavit najnovije rezultate istraživanja uloge Neandertalca u evoluciji čovjeka te analize Y kromosoma i mitohondrijske DNA u svrhu istraživanja podrijetla naroda.

Kongres ISABS otvorio je šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, uz želju dobrodošlice Hrvatskoj koja za pet dana postaje 28. članica EU, priključujući se tako zajednici kojoj već odavno pripada. Pri tome je posebno napomenuo kako će Hrvatska morati povećati ulaganja u razvoj i istraživanje ne bi li opstala u globaliziranom svijetu današnjice dodavši kako nam za tu svrhu na raspolaganju stoje i  sredstva EU fondova.

Osnivači svjetskog skupa forenzičara, ISABS, su dr. Dragan Primorac, dr. Moses Schanfield i dr. Stanimir Vuk-Pavlović.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.