Prijeđite na glavni sadržaj

Imenuj egzosvijet

23.11.2022.
Imenuj egzosvijet

Ove godine Međunarodna astronomska zajednica (IAU) organizira natjecanje u kojem građani svih zemalja imaju priliku dati prijedloge za imenovanje egzoplanetnih sustava. Natjecanje „Imenuj egzosvijet“ traje do 11.12.2022. Riječ je o sustavima poput našeg Sunčevog sustava koje čine centralna zvijezda i planeti koji oko nje kruže tzv. egzoplaneti, a nalaze se i do nekoliko tisuća svjetlosnih godina od nas.

Svaki prijavljeni tim može predložiti imena za jedan egzoplanet i njegovu zvijezdu, koji zajedno čine jedan od 20 egzoplanetnih sustava na raspolaganju za imenovanje.

IAU je organizacija odgovorna za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskim tijelima te na ovaj način želi potaknuti sve zaljubljenike u astronomiju da kroz organizaciju događaja na temu egzoplanetnih sustava educiraju javnost od njihovim otkrićima.

„Nemojte dvojiti, okupite svoj tim, organizirajte astrodogađaj i predložite imena za jednu zvijezdu i njezin egzoplanet koji zajedno čine jedan od dvadeset egzosvjetova koje ove godine imamo prilike imenovati. Svoj odabir ne zaboravite prijaviti putem službenog obrasca!“ uputila je poziv dr. sc. Lana Ceraj, voditeljica Hrvatskog tima za imenovanje egzoplanetnog sustava.

Inače, dr. sc. Lana Ceraj je završila istraživački smjer fizike na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Prvi pravi dodir s astrofizikom doživjela je pri izradi diplomskog rada pod mentorstvom doktorica astrofizike, Vernese Smolčić i Jacinte Delhaize.

Nakon završenog diplomskog studija, započela je rad u međunarodnoj istraživačkoj grupi dr. sc. Vernese Smolčić, također na Fizičkom odsjeku PMF-a, gdje je i doktrorirala. Od listopada 2020. radila je na Institutu Ruđer Bošković kao postdoktorska istraživačica u grupi dr. sc. Vibora Jelića, gdje je istraživala  međuzvjezdani plin naše Galaksije koristeći podatke prikupljene teleskopom Low Frequency Array.  

Osim što se bavi istraživanjem astrofizičkih pojava, Lana se bavi i promocijom znanosti putem popularno-znanstvenih predavanja, članaka i izložbi. Na Facebooku, Instagramu, Tik Toku i YouTubeu održava stranicu „U lovu na kozmičke zvijeri“ o astronomiji i astronomskim pojavama.

Uz Lanu, hrvatski tim čine jake snage astrofizike – prof. dr. sc. Vernesa Smolčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Svučilišta u Zagrebu, Ante Radonić, popularizator znanosti, dr. sc. Lovro Palaversa s Instituta Ruđer Bošković, Saša Nuić iz Astronomskog društva „Beskraj“ iz Zagreba, Danijela Takač iz Osnovne škole „Pantovčak“ u Zagrebu, te Ratko Matić iz Astronomskog društva „Perzeidi“ u Križevcima.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.