Prijeđite na glavni sadržaj

In memoriam akademiku Ksenofontu Ilakovcu

2.5.2024.
In memoriam akademiku Ksenofontu Ilakovcu

U utorak 30. travnja 2024. u Zagrebu je u 96. godini života preminuo akademik Ksenofont Ilakovac, renomirani hrvatski fizičar, osnivač Laboratorija za elektromagnetske interakcije na Institutu Ruđer Bošković te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Akademik Ksenofont Ilakovac se rodio u Zagrebu 16. kolovoza 1928. Gimnaziju je završio u Slavonskom Brodu 1947. Diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu 1951. pod vodstvom akademika Ivana Supeka. Iste godine postaje njegov asistent na Zavodu za teorijsku fiziku, te odlazi na Sveučilište u Birminghamu gdje 1954. doktorira s temom ''Nuclear Resonance Scattering og Gamma Rays'' pod mentorstvom prof. Philipa B. Moona.

Godine 1954. počinje raditi na Institutu Ruđer Bošković, gdje vodi Nuklearno-strukturnu grupu. Bio je pročelnik Odjela nuklearne fizike II i pročelnik Odjela za nuklearna i atomska istraživanja, član Znanstvenog vijeća (1954. - 1967.). U Institutu je utemeljio Laboratorij za elektroslabe interakcije.

U Fizičkom zavodu PMF-a predavao je od 1956., od 1964. kao izvanredni profesor, a od 1973. kao redoviti. Bio je pročelnik Fizičkog odjela od 1968. do 1970. i predstojnik Fizičkog zavoda od 1984. do 1992. Predavao je i nakon umirovljenja 1998. kad postaje professor emeritus. 

Po odlasku na PMF, ostaje vanjski suradnik tadašnjeg odjela FEP IRB-a. Bio je nositelj mnogih dodiplomskih kolegija, a sudjelovao je i u otvaranju postdiplomskih studija u suradnji IRB-a i PMF-a. Na PMF-u je 1991. osnovao Laboratorij za atomsku i nuklearnu spektroskopiju, a kao voditelj od 1971. do 1983. preustrojio je poslijediplomski studij fizike u okviru Sveučilišta u Zagrebu.

Bio je i gost profesor na University of Washington u Seattleu od 1962. do 1964.

Svoja najveća znanstvena postignuća ostvario je tijekom rada na IRB-u, većina kojih je ostvarena na neutronskom generatoru. Bio je suotkrivač međudjelovanja neutron-neutron u konačnom stanju reakcije D(n,p)2n i prvog određivanja n-n duljine raspršenja. Pokretač je istraživanja nuklearnih reakcija s tri tijela u konačnom stanju. Otkrivač je i rezonantnog efekta u dvojnim rendgenskim raspadima i pokretač istraživanja dvokvantnih raspada u Hrvatskoj.

Od 1975. je bio izvanredni, a od 1991. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Njegovo naslijeđe i djelo ostaju trajna inspiracija generacijama znanstvenika.

Ispraćaj akademika Ksenofonta Ilakovca održat će se u petak 3. svibnja 2024. godine u 11:55 sati s ispraćajnog trga na Krematoriju Mirogoj. 

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.