Prijeđite na glavni sadržaj

In memoriam akademiku Nenadu Trinajstiću

30.8.2021.
In memoriam akademiku Nenadu Trinajstiću

U petak, 27. kolovoza 2021. godine, u 85. godini života preminuo prof. dr. sc. Nenad Trinajstić, znanstveni savjetnik u mirovini i zaslužni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković, dugogodišnji djelatnik i kolega iz Zavoda za fizičku kemiju.

Profesor Nenad Trinajstić rođen je 26. listopada 1936. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu (1951.) i gimnaziju (1956.). Na Odsjeku za kemijsku tehnologiju Tehnološkog fakulteta u Zagrebu diplomirao je 1960 i magistrirao 1966. godine.

Voditelj magistarskog rada bio mu je profesor Milan Randić. Godine 1967. doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegov doktorski rad pod naslovom "Elektronička struktura nekih poliatomskih molekula" prva je hrvatska disertacija iz područja kvantne kemije.

Nakon diplome zapošljava se u Plivinom istraživačkom institutu (1960–1961). Početkom 1962. prelazi na Institut Ruđer Bošković (IRB), gdje provodi ostatak svog radnog vijeka. Dugi je niz godina bio voditelj Grupe za teorijsku kemiju na Odsjeku za fizičku kemiju. Umirovljen je krajem 2001.

Godine 1992. izabran je za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je članom Međunarodne akademije za matematičku kemiju od njezina osnutka 2005. godine, a iste je godine postao zaslužni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković.

Objavio je više od 500 znanstvenih radova, nekoliko stotina stručnih članaka i 12 knjiga, među kojima je najpoznatija Teorija kemijskih grafova (CRC Press, 2. izdanje 1992.). Jedan je od najcitiranijih hrvatskih kemičara s h-faktorom 59 i više od 15.000 citata.

Njegov je profesionalni interes obuhvaćao područja kvantno-kemijskih i matematičkih metoda u kemiji. U matematičkoj se kemiji bavio primjenom teorije grafova i topologije na konjugiranim organskim sustavima, posebice razvojem molekulskih deskriptora poznatih kao topološki indeksi (zagrebački indeksi, Hararyjev indeks, različiti indeksi udaljenosti, indeks zaobilaženja itd.), te razvojem kvantitativnih odnosa između strukture, svojstava i aktivnosti organskih spojeva i biomolekula (QSAR). Njegovi doprinosi u području teorije i računalne kemije molekulskih grafova u temeljima su tih grana matematičke kemije.

Akademik Trinajstić ostat će u trajnom sjećanju kao cijenjeni znanstvenik, stručnjak i kolega.

Izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima. Ispraćaj profesora Trinajstića bit će u četvrtak 2. rujna u 10:40 h na Krematoriju.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.