Prijeđite na glavni sadržaj

In memoriam dr. sc. Marini Ilakovac Kveder

5.12.2023.

U nedjelju 26.11.2023., nakon kratke i teške bolesti, napustila nas je prof. dr. sc. Marina Ilakovac Kveder. Tihi ispraćaj bio je u petak 1.12.2023. godine.

Prof. dr. sc. Marina Ilakovac Kveder provela je cijeli svoj radni vijek, od 1982. godine, na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu, posljednjih 10 godina kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju. Od 2014. godine bila je voditeljica Laboratorija za magnetske rezonancije u Zavodu za fizičku kemiju. Bila je u naslovnom zvanju redovite profesorice na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) Sveučilišta u Zagrebu i na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje je vodila kolegije Biomembrane, Spinsko označavanje u biofizici, Osnove metoda magnetske rezonancije i Biomembrane: međudjelovanje lipida i proteina.

Diplomirala je fiziku na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu 1981. na kojem je i magistrirala 1985. te doktorirala 1988. godine. Znanstveno se usavršavala na Institutu Jožef Stefan, Ljubljana, Slovenija 1986-1988, te kao poslijedoktorand i Humboldt-ov stipendist na Institut für Biophysikalische Chemie, Goethe Universität Frankfurt, Njemačka 1992-1994.

Čitav svoj znanstveni vijek bavila se magnetskim rezonantnim spektroskopijama, prvenstveno elektronskom paramagnetskom/spinskom rezonancijom (EPR ili ESR) ali i NMR-om i MRI-om sa širokim rasponom znanstvenih interesa, od medicinske fizike i biofizike do fizike čvrstog stanja, od lipoproteina i spinski označenih stanica i tkiva, preko istraživanja dinamike neuređenih sustava impulsnom EPR spektroskopijom pa sve do molekulskih spinskih kvantnih bitova. Koautor je 63 rada (Scopus) u uglednim znanstvenim časopisima poput Physical review B, Journal of non-crystalline solids, Journal of chemical physics, Chemical physics letters, Applied physics letters i ove godine Chemical science.

Uspješno je vodila projekt iz Alexander von Humboldt Research Group Linkage Programme, 2011-2015, te dva istraživačka projekta Hrvatske zaklade za znanost (2014-2018, 2018-2023), bila je koordinator projekta AVACS za IRB (2020-2022), te nositelj nekoliko komercijalnih suradnji sa Plivom, Xelijom i dr. Svojim nesebičnim zalaganjem i zahvaljujući svojim projektima i suradnjama uspjela je 2021. pribaviti novi kapitalni instrument RH, Bruker EMX EPR spektrometar.

Prof. dr. sc. Marina Ilakovac Kveder uspješno je mentorirala mlade suradnike i novake, te dala svoj doprinos kroz rad u više znanstveno-stručnih tijela: kao predsjednica Etičkog povjerenstva IRB-a, ombudsman ZFK-a, član Povjerenstva za praćenje kvalitete nastave studija Molekularnih bioznanosti, član Sveučilišnog vijeća za sveučilišne interdisciplinarne poslijediplomske (doktorske) studije Sveučilišta u Osijeku, član Upravnog odbora Hrvatskog kluba Humboldtovaca, član upravnog odbora i predstavnik za Hrvatsku u nekoliko COST akcija itd.

Marina je bila iznimno posvećena svom poslu, odgovorna i pažljiva prema svojim kolegama i studentima. Bila je izuzetna osoba, hrabra, odlučna u presudnim trenucima, požrtvovna, odmjerena, uporna, komunikativna, nesebična, ljubazna, pristupačna i istinski prijatelj svima kojima je bilo potrebno njeno znanstveno i/ili životno iskustvo, “dobri duh Starog Ruđera”. Neizmjerno će nam nedostajati.

U ime Laboratorija za magnetske rezonancije Dijana Žilić.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.