Prijeđite na glavni sadržaj

In memoriam dr. sc. Tomislavu Lipiću (1985. - 2022.)

Osim što je bio izvanredan znanstvenik, Tomislav je, prije svega bio najbolji kolega, mentor i prijatelj koji je svojim znanjem, blagošću i dobrotom duboko dirnuo mnoge koji su imali sreće poznavati ga.
29.6.2022.
In memoriam dr. sc. Tomislavu Lipiću (1985. - 2022.)

In memoriam dr. sc. Tomislavu Lipiću

Svibanj 2022. godine je završio tužnom viješću. Tomislav Lipić, jedan od vodećih mladih hrvatskih znanstvenika u području umjetne inteligencije i kompleksnih sustava, preminuo je nakon duge borbe s bolešću. Danas bi navršio 37 godina. 

Tomislav je bio izuzetno nadaren znanstvenik s interdisciplinarnim doprinosima, te nezamjenjiv kolega, profesor i mentor koji je nesebično dijelio svoje bogato znanje s drugima. 

Nakon završene XV. gimnazije (MIOC) u Zagrebu, Tomislav je 2009. godine diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER), smjer Računarstvo. Tomislav se tijekom studija isticao ne samo svojim akademskim uspjehom, na temelju kojega je više puta bio nagrađivan nacionalnom stipendijom za talentirane studente, već i sportskim dostignućima u atletici gdje je osvajao medalje u trčanju na juniorskim i seniorskim prvenstvima Hrvatske u razdoblju 2002. - 2004. godine.

Nakon završenog studija 2010. godine Tomislav se zaposlio kao mladi istraživač u Centru za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković Zagrebu (IRB), te je na FER-u upisao doktorski studij.

Kao gostujući znanstvenik od rujna 2014. u trajanju od jedne pune godine provodi stručno usavršavanje na Sveučilištu u Bostonu, Sjedinjene Američke Države u grupi cijenjenog fizičara profesora H. Eugene Stanleya.

Doktorirao je na FER-u 2017. godine na temu 'Ranjivost dinamičkih kompleksnih mreža s lokalnim međuzavisnostima i procesom oporavka'. Iste godine promoviran je u znanstvenog suradnika na IRB-u u Zavodu za elektroniku.

Povrh toga, dugi niz godina bio je i asistent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu na kolegijima 'Umjetna inteligencija' i 'Strojno učenje', na Visokom učilištu Algebra, te profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

Glavno područje Tomislavovog znanstvenog interesa obuhvaćalo je modeliranje i analizu kompleksnih tehnološko-društvenih sustava, razvoj interpretabilnih metoda umjetne inteligencije i metoda podatkovne znanosti i njihova primjena u računalnim društvenim znanostima, neuroznanosti, biomedicini, obradi slike u medicini i društveno korisnoj primjeni blockchain tehnologije.

U svojoj kratkoj i naglo prekinutoj, ali izuzetno bogatoj karijeri, objavio je preko 40 znanstvenih radova u međunarodnim časopisima i zbornicima konferencija.

Mnogi od tih radova objavljeni su u vrhunskim časopisima, te je za ostvarenje izuzetnog doprinosa u svojim radovima Tomislav nagrađivan godišnjom nagradom IRB-a 2015., 2018. i 2019. godine. Bio je recenzent i gost-urednik specijalnih izdanja uglednih znanstvenih časopisa.

Dobitnik je i mnogih drugih nagrada, uključujući VIDI nagradu 'Zlatno Teslino jaje' za inovaciju. Sudjelovao je u desecima nacionalnih, bilateralnih i europskih projekata (FP7, Obzor 2020), a nezamjenjiv je bio njegov angažman i doprinos na projektu 'Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu' (AI4Health.Cro).

Surađivao je sa znanstvenicima diljem svijeta, uključujući SAD, Japan, Sloveniju, Kinu, Singapur, Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju i druge.

Imao je nevjerojatno bogatstvo znanja i iznimno široko razumijevanje različitih područja, te je surađivao ne samo sa znanstvenicima iz računarstva, već i sa znanstvenicima iz područja fizike, medicine, biologije, neuroznanosti i društvenih znanosti.

Svojim znanjem i predanošću znanstveno je odgajao i nesebično mentorirao mnoge studente, ali i kolege.

Bio je službeni, ali i neslužbeni, mentor mnogim studentima i mladim istraživačima na Institutu Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, te Visokom učilištu Algebra.

Sudjelovao je u organizaciji većeg broja međunarodnih konferencija, ljetnih i zimskih škola, te je bio jedan od pokretača 'Brainhack Zagreb Hakatona' koji se održao do danas.

Osim što je bio izvanredan znanstvenik, Tomislav je, prije svega bio najbolji kolega, mentor i prijatelj koji je svojim znanjem, blagošću i dobrotom duboko dirnuo mnoge koji su imali sreće poznavati ga.

Svakome je bio spreman pomoći, no nikada nije želio primati zasluge iako je zadužio mnoge studente i kolege znanstvenike. Uvijek je druge osobe i njihove interese stavljao ispred vlastitih.

Imao je osobine koje je u današnjem svijetu gotovo nemoguće pronaći. Čak i u najtežim životnim trenutcima pokazao je silnu snagu i nadljudsku smirenost. Nikada se nije žalio, već je uvijek druge tješio i umirivao, te im pomagao u njihovim problemima.

Njegova dobrota, velikodušnost i mirnoća očitovale se u svakom trenutku provedenom s njime, čak je u običnim i svakodnevnim situacijama bilo vidljivo koliko je velik.

Mnoge je naučio što uistinu znači biti čovjek u punom smislu te riječi.

Njegova ostavština živi i dalje u svima koji su bili toliko sretni da su ga imali priliku poznavati.

Tomislave, hvala Ti!

In memoriam članak s posvetama kolega i prijatelja Tomislavu: http://fulir.irb.hr/7392/1/Tomislav_Lipic_In_Memoriam.pdf

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.