Prijeđite na glavni sadržaj

Inovacije u hrani i patentne prijave rezultat su projekta IRB-a i Belupa

Razvojem novih formulacija kliničke prehrane ovaj projekt otvara novo poglavlje u nutritivnoj podršci oboljelima, nudeći personalizirana prehrambena rješenja za one koji se suočavaju s ozbiljnim zdravstvenim izazovima.
7.12.2023.
Inovacije u hrani i patentne prijave rezultat su projekta IRB-a i Belupa

Inovativne formulacije kliničke prehrane za onkološke bolesnike i dijabetičare, dvije patentne prijave, zapošljavanje i edukacija mladih istraživača te pokretanje nutricionističkog savjetovališta, rezultati su trogodišnjeg istraživačko-razvojnog projekta ''Razvoj inovativnih formulacija kliničke prehrane'' koje su danas na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavili stručni timovi IRB-a i tvrtke Belupo.

Projekt je dodijeljen Institut Ruđer Bošković 2020. godine. Na IRB-u je okupio multidisciplinarni tim iz čak osam laboratorija koji su u partnerstvu s nutricionističkim i farmaceutskim stručnjacima iz Belupa radili na razvoju inovacija u kliničkoj prehrani. Projekt je vrijedan oko milijun eura, od čega je 810 tisuća eura osigurano u okviru poziva ''Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije'' u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

U sklopu završne konferencije, uvodne govore održali su ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith i predsjednik uprave Belupa dr. sc. Hrvoje Čeović, a rezultate projekta predstavili su voditeljica projekta dr. sc. Marijeta Kralj, koordinatorica projektnog tima Belupa dr. sc. Lenkica Penava i dr. sc. Ivanka Jerić, koordinatorica projektnog tima IRB-a.

Prilikom predstavljanja rezultata, istaknuto je da je ovaj zajednički projekt IRB-a i tvrtke Belupo nastao kao odgovor na globalne promjene i rastuće izazove u području hrane i zaštite zdravlja. Naime, zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom među najznačajnijim su društvenim problemima u Hrvatskoj, a procijenjeni troškovi liječenja bolesti povezanih s prehranom su vrlo visoki i predstavljaju veliki teret za hrvatsko gospodarstvo. Povrh toga, statistički podaci ukazuju da malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća čak 20 - 60 posto bolničkih pacijenata.

Zbog navedenih razloga jedan od glavnih ciljeva projekta je bio razvoj novih formulacija kliničke prehrane namijenjene nutritivnoj potpori osoba koje se nalaze u riziku ili su oboljele od malnutricije, oboljelima od dijabetesa i onkološkim bolesnicima.

''U sklopu projekta razvijene su tri inovativne formulacije kliničke prehrane namijenjene bolesnicima sa specifičnim nutritivnim potrebama. U navedenim formulacijama poseban naglasak je stavljan na poboljšanje okusa te poboljšanje učinka formulacija na crijevnu mirkobiotu korištenjem inovativnih kombinacija vlakana, a s tim u vezi su i patentne prijave prema Europskom patentnom uredu." – objasnila je dr. sc. Marijeta Kralj.

''Od tri formulacije, ona namijenjena onkološkim pacijentima ima poboljšani okus zbog inovacije tehnološkog procesa. Druga je namijenjena osobama oboljelima od dijabetesa koja, kao i standardna formulacija ima inovativni sastav, s posebnim naglasnom na vlakna i poboljšanu bioraspoloživost.'' – dodala je dr. sc. Lenikica Penava.

Osim inovativnih formulacija i patentnih prijava, u sklopu projekta nabavljena je i istraživačka oprema vrijedna preko 200.000 EUR.

''Ovi instrumenti primijenjeni su u razvoju formulacija i praćenju pojedinih parametara, kao što su sadržaj vitamina, viskoznost, osmolarnost te određivanje hematoloških parametara u ekperimentalnim životinjama.'' – pojasnila je dr. sc. Ivanka Jerić te dodala kako uz navedene rezultate razvoja inovacija i transfera u industriju i farmaciju, ovakvi projekti imaju dodanu vrijednost u povezivanju znanstvenika i stručnjaka iz industrije što otvara nove prilike za daljnji zajednički razvoj inovacija na korist društvu.

Na projektu su zaposleni jedan stručni suradnik u Belupu i dva stručna suradnika na IRB-u te jedan administrator projekta, a uspostavljeno je nutricionističko savjetovalište, koje će uskoro biti dostupno korisnicima putem web sučelja. 

Sinergijom znanosti i industrije do inovacija i patenata

''Izrazito mi je zadovoljstvo da su naše dvije institucije napravile uspješan zajednički projekt. Belupo je u projekt razvoja inovativnih oblika kliničke prehrane vidio sinergiju između resursa stručnjaka na Institutu i Belupu te, ono što je možda najvažnije, priliku da doprinesemo razvoju proizvoda koji će u budućnosti omogućiti bolji i brži oporavak bolesnicima kojima je klinička prehrana potrebna'' – izjavio je dr. sc. Hrvoje Čeović, predsjednik uprave Belupa uz zahvalu cijelom projektnom timu.

''U okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) Institut je uspio dodatno osnažiti suradnju s privatnim sektorom. Povrh suradnje s tvrtkom Belupo, koja je započela je još 2018. godine, Institut u sklopu ovog programa ima 12 ugovorenih projekata ukupne vrijednosti preko 4 milijuna eura koji će doprijeti ispunjenju strateških planova razvoja Instituta te jačanju suradnje s gospodarstvom i društvom.“ – izjavio je ravnatelj dr. sc. David M. Smith, uz pohvalu projektnom timu na izvanrednim rezultatima te posebnu zahvalu voditeljici projekta dr. sc. Marijeti Kralj s IRB-a te koordinatoricama projektnih timova dr. sc. Ivanki Jerić s IRB-a i dr. sc. Lenkici Penava iz Belupa kao i cijelom timu Belupa na ovom partnerstvu.

Ovakvi projekti odraz su predanosti i stručnosti naših znanstvenika i partnera, te kontinuirane posvećenosti istraživanjima koja imaju dubok i pozitivan utjecaj na našu zajednicu i društvo kroz transfer znanja i inovacija u gospodarstvo. Povrh toga, ovakvi projekti najbolji su primjer kako se sredstva uložena u znanost vraćaju društvu na najbolji mogući način, kroz konkretnu primjenu, zaključeno je danas na IRB-u.

NAPOMENA O FINANCIRANJU PROJEKTA: Projekt je započeo 16. 12. 2020. godine. Sufinanciranje projekta, u ukupnoj vrijednosti od 810.031,01 EUR (6.103.178,68 HRK), osigurano je u okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.1.07, u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., a za njegovu provedbu u RH nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao Posredničko tijelo razine 1, dok je Posredničko tijelo razine 2 Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.