Prijeđite na glavni sadržaj

Inovacijom do boljeg zdravlja: AI4Health.Cro predstavio 28 timova koji će razvijati AI rješenja za problem rane hospitalizacije

27.2.2024.
Inovacijom do boljeg zdravlja: AI4Health.Cro predstavio 28 timova koji će razvijati AI rješenja za problem rane hospitalizacije

U svijetu u kojem umjetna inteligencija (AI) i zdravstvo postaju nerazdvojni partneri u pružanju bolje skrbi pacijentima, Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) danas je s ponosom predstavio 28 ambicioznih timova koji će sudjelovati u inovacijskom natjecanju. Cilj ovog natjecanja je razviti rješenja za problem ranog ponovnog prijema pacijenata u bolnice, primjenom računarstva i AI tehnologije.

Organizatori natjecanja ističu kako je interes od čak 99 pristiglih prijava na natjecanje potvrda velikog potencijala Republike Hrvatske u ovom nišnom području te dokaz širokog interesa i predanosti stručnjaka u rješavanju jednog od najizazovnijih problema današnjice – problema rane rehospitalizacije.

Cilj su primjenjiva AI rješenja i ekonomski održivi projekti

Zagrebački inovacijski centar – ZICER danas je bio domaćin talentiranim timovima, koji su okupili raznolike članove od studenta do sveučilišnih profesora, od ambicioznih početnika do iskusnih veterana startup scene.

''Danas, kada započinje AI4Health.Cro natjecanje, sa zadovoljstvom i optimizmom mogu reći kako smo već u prvoj fazi natjecanja,  a to je prijavni proces, ostvarili respektabilan rezultat prijavljenih što pojedinaca, što timova, i to u izrazito nišnom području tehnološko-medicinskih ekspertiza. To opravdavamo brojkom od 99 prijava od kojih smo nakon evaluacijskog procesa formirali 28 natjecateljskih timova. Siguran sam kako će oni do 12. travnja, kada zaključujemo natjecanje, uz primjenu AI tehnologije doći do rješenja koja će biti primjenjiva kako lokalno, tako i globalno, jer riječ je o problemu koji generalno iscrpljuje budžete u zdravstvu.

Naravno, konačni je cilj stvoriti ekonomski održive projekte u čijoj će im komercijalizaciji i osvajanju međunarodnog tržišta ZICER kroz svoje kapacitete biti od koristi. Svim natjecateljima želim sreću i uspjeh'', izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a, i naglasio kako je nagradni novčani fond glavna motivacija za prijavu, no kako natjecatelji kroz sudjelovanje u ovakvim izazovima najveće benefite ostvaruju kroz iskustvo intenzivnog rada, širenje kontakata i povezivanje s proaktivnim članovima gospodarske i akademske zajednice.

Zašto je rana rehospitalizacija problem vrijedan pažnje?

Rani ponovni prijemi u bolnicu, odnosno situacije gdje se pacijenti vraćaju u bolnicu unutar 30 dana od otpusta, predstavljaju značajan financijski teret za zdravstvene sustave diljem svijeta, s troškovima koji, primjerice u SAD-u premašuju 25 milijardi dolara godišnje. Osim financijskog opterećenja, ovi ponovni prijemi negativno utječu na oporavak i kvalitetu života pacijenata. Tim projekta AI4Health.Cro vidi rješenje ovog problema u primjeni AI tehnologije.

''Da bi ovaj problem adresirali na efikasan način, timovi će se fokusirati na tri vrlo specifična zadatka koji uključuju razvoj modela predviđanja, kvalitativnu analizu za razumijevanje i interpretaciju podataka, te izgradnju korisničkog sučelja koje treba jasno objasniti koji su mogući razlozi za povećani rizik, nudeći time vrijedne uvide koji mogu pomoći liječnicima u planiranju i implementaciji preventivnih mjera'', objasnio je dr. sc. Tomislav Šmuc, predstojnik Zavoda za elektroniku na Institutu Ruđer Bošković (IRB) te koordinator za znanost i tehnologiju projekta AI4Health.Cro.

''Rješenja koja će timovi ponuditi ocjenjivat će povjerenstvo, sastavljeno od stručnjaka iz područja medicine, umjetne inteligencije i strojnog učenja te poslovnog sektora. Svaki član povjerenstva donosi jedinstvenu perspektivu i stručnost, osiguravajući tako sveobuhvatnu evaluaciju pristiglih rješenja,'' istaknuo je dr. Šmuc.

Kroz ovaj izazov, tim okupljen na projektu AI4Health.Cro teži ne samo smanjenju broja nepotrebnih ponovnih prijema u bolnice, već i povećanju efikasnosti zdravstvenog sustava, poboljšanju pacijentovog iskustva i generalnoj optimizaciji zdravstvene skrbi.

Upoznajte timove: 

 1. accelerate healthcare
 2. Artificial Innovators
 3. ATMC
 4. Blizanci
 5. Care4You
 6. Foo
 7. Hessijanci
 8. IMPERIA
 9. Kotao
 10. Kronos
 11. LIMMB
 12. LMHS 1
 13. LMHS 2
 14. MediBoost
 15. MedIQ
 16. Miracool
 17. Orion
 18. Panacea
 19. Tim ReAdmit
 20. RehopPrevent
 21. SiraćHC
 22. ReAdmitNet
 23. Tim Tim
 24. Zesoi
 25. ZMF
 26. A tim
 27. B tim
 28. C tim 

O projektu

AI4Health.Cro je neprofitni, javno-privatni konzorcij koji AI vidi kao ključnu za napredak zdravstva. Konzorcij okuplja 15 partnera uz Institut Ruđer Bošković kao koordinatora, a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te NPOO-a u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

Projekt je započeo u travnju 2024. godine, a osnovni cilj projekta je iskoristiti prednosti AI tehnologija za dobrobit hrvatskog zdravstva, poput problema rane rehospitalizacije. Centar AI4Health.Cro djeluje kao 'one-stop-shop' koji pruža četiri vrste usluga: testiranje prije ulaganja, potporu u pristupu investicijama, inovacijski ekosustav i umrežavanje, te razvoj znanja i vještina.

Uz IRB, konzorcij AI4Health.Cro čine: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju, Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
 • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.