Prijeđite na glavni sadržaj

Institut Ruđer Bošković domaćin je prve međunarodne radionice u sklopu FP7 projekta SPIRIT

25.10.2010.
Institut Ruđer Bošković domaćin je prve međunarodne radionice u sklopu FP7 projekta SPIRIT

Laboratorij za interakcije ionskih snopova, Instituta Ruđer Bošković domaćin je prve radionice u okviru 7 milijuna eura vrijednog FP7 projekta SPIRIT: New detector technologies for advanced materials research using ion beam analysis, koja se održava od 24. do 27. listopada 2010. godine u hotelu Jezero, NP Plitvička jezera.

Ovo je prva od planirane 3 radionice u okviru FP7 projekta SPIRIT (Support of Public and Industrial Research using Ion Beam Technology), a dio je inicijative Europske Unije da se maksimalno i optimalno iskoriste najbolje akceleratorske istraživačke infrastrukture u Europskoj Uniji. Cilj svih planiranih radionica je upoznati širi krug znanstvenika s mogućnostima akceleratorskih metoda koje se mogu koristiti u istraživanjima iz fizike, kemije, biologije i medicine, te time povećati broj korisnika i dostupnost europskih akceleratorskih postrojenja. Tema prve radionice koja se održava na Plitvicama je prikaz novih detektorskih sustava za istraživanje novih materijala ionskim snopovima. Ukupan broj sudionika radionice je 60 znanstvenika iz 15 europskih zemalja, u što su uključeni predavači iz partnerskih institucija SPIRIT projekta.

U godini u kojoj IRB obilježava 60. obljetnicu važno je spomenuti da je prvi akcelerator na IRB-u izgrađen još davne 1956. godine. Duga tradicija, pomoć EU, IAEA-e i Vlade RH rezultirali su izgradnjom modernog akceleratorskog centra u kojem se danas nalaze 2 akceleratora i 8 eksperimentalnih linija, usmjerenih na primjenu tehnologije ionskih snopova, što čini IRB ravnopravnim članom konzorcija sastavljenog od znanstvenih instituta i sveučilišta iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Belgije, Portugala, Švicarske i Slovenije.

Sudionici skupa će u srijedu 27. listopada posjetiti akceleratorski centar IRB-a, te pritom vidjeti najnovije dogradnje akceleratorskog sustava, kao i jedinstvene dijelove sustava kao što su teško-ionska mikroproba, komora za istovremeno ozračivanje sa snopovima iz dva akceleratora, TOF ERDA sustav te novi spektrometar za visoko-razlučivu PIXE spektroskopiju.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.