Prijeđite na glavni sadržaj

Institut Ruđer Bošković organizira prvu međunarodnu ljetnu školu o nanoznanosti u Hrvatskoj

13.9.2010.
Institut Ruđer Bošković organizira prvu međunarodnu ljetnu školu o nanoznanosti u Hrvatskoj

Prva međunarodna ljetna škola o nanoznanosti u Hrvatskoj - Adriatic School on Nanoscience održat će se od 19. do 23. rujna 2010. godine u hotelu Palace u Dubrovniku u organizaciji Instituta Ruđer Bošković i vodećih europskih institucija u području nano-tehnologije: Finskim Centrom za nanoznanost Sveučilišta Jyvaskyla i Joanneum Research Centrom iz Graza.

Uz ugledne goste iz inozemstva, predsjednica Vlade Republike Hrvatske gđa Jadranka Kosor pozvana je da otvori skup, a među pozvanima na svečanom otvaranju su ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske gosp. Đuro Popijač, ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske dr. sc. Radovan Fuchs, predsjednik Gospodarske komore Hrvatske gosp. Nadan Vidošević, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Finskoj dr. Damir Kušen i veleposlanik Republike Finske u Republici Hrvatskoj Juha Ottman.

Ova će škola mladim znanstvenicima iz Hrvatske i svijeta omogućiti edukaciju iz područja nano-znanosti koja je osnova za razvoj nanotehnologije bez koje se danas ne mogu zamisliti moderni lijekovi, novi materijali, očuvanje okoliša, novi senzori, moderna terapija tumora i drugi inovativni proizvodi i tehnološka rješenja. Nanotehnologija je strateška odrednica za gospodarski razvoj svih razvijenih zemalja i s obzirom da u Hrvatskoj ne postoje tvrtke koje se bave nanotehnologijom ova škola je dio posebne strategije IRB-a da omogući edukaciju koja će stvoriti preduvjete da Hrvatska u skoroj budućnosti stane uz bok razvijenim zemljama Europe i svijeta čija gospodarstva pokreću visoke tehnologije.

Otvorenju ljetne škole prethoditi će okrugli stol pod nazivom: The potential of nanoscience and nanotehnology in a country's economic growth and development, koji će moderirati ravnateljica IRB dr. sc. Danica Ramljak, a na kojem će sudjelovati vodeći znanstvenici i gospodarstvenici iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, zemalja koje tek započinju stategiju razvoja nanotehnologije te Finske i Švicarske koje su itekako razvile nanotehnologiju i imaju kao male zemlje veliki broj tvrtki koje rade u područjima nanotehnologije globalno. Fokus okruglog stola bit će rasprava o potencijalu Hrvatske i zemalja regije za uspješno pokretanje gospodarstava kroz razvoj nanotehnologije.

Poseban gost Instituta Ruđer Bošković je dr. sc. Paul Seidler, direktor za znanost i tehnologiju IBM-ovog Research Laboratory u Zurichu iz kojeg je proizašlo nekoliko Nobelovih nagrada i koji će na svečanom otvorenju ASON-a 19. rujna 2010. godine u 19.00 sati govoriti o važnosti nano-znanosti i nano-tehnologije za razvoj modernog gospodarstva u društvima utemeljenim na znanju.

Međunarodni karakter školi dat će vrhunski tim hrvatskih predavača s IRB-a, Instituta za fiziku u Zagrebu i predavača iz vodećih europskih znanstvenih centara i sveučilišta. Iako je škola počela kao hrvatsko-finska inicijativa prijavili su se polaznici iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Finske, Poljske, Njemačke, Mađarske, Italije i Švicarske. Ova će ljetna škola zasigurno pomoći međunarodnom profiliranju IRB i Hrvatske kao zemlje koja svoje prioritete vidi u razvoju visokih tehnologija i većoj popularizaciji znanosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.