Prijeđite na glavni sadržaj

Institutu Ruđer Bošković dodijeljena Povelja MIPRO

26.5.2010.
Institutu Ruđer Bošković dodijeljena Povelja MIPRO

Danas je na svečanom otvorenju 33. Međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku – MIPRO 2010, u Kongresnoj dvorani Hotela Adriatic u Opatiji, Institutu Ruđer Bošković, kao jedinoj instituciji dobitniku, dodijeljena Povelja MIPRO za izuzetne zasluge u razvoju ICT-a, elektronike i mikroelektronike, te za doprinos širenju ideje i misije MIPRO-a. Povelju je u ime Instituta osobno primila ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak.

Prilikom preuzimanja Povelje dr. sc. Danica Ramljak pozdravila je sudionike svečanog otvorenja i održala kraći govor na temu proslave 60. obljetnice IRB-a.

Znanstvenici IRB-a, od samog začetka MIPRO-a prije 33 godine, aktivno sudjeluju u organizaciji i radu skupa kroz rad u programskim odborima, vođenju konferencija i okruglih stolova, održavanju izložbi i demonstracijama novih tehnologija. Jedan od začetnika MIPRO-a je i bivši znanstvenik IRB-a akademik Branko Souček.

Akademik Souček je radio na IRB-u od 1955. do 1976. godine. Na Institutu je osmislio i vodio izgradnju prvog digitalnoga računala u Hrvatskoj 1959. godine. Izradio je projekt "256-kanalni analizator, memorija, logika i programi", što se smatra početkom računarstva u Hrvatskoj. Součekovo računalo bilo je vrlo napredno za to vrijeme i pobudilo je interes svjetskih znanstvenika.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.