Prijeđite na glavni sadržaj

Ivica Kopriva i Maria Brbić dobitnici su Hrvatske velike nagrade sigurnosti

Hrvatsku velika nagrada sigurnosti dodjeljuje se kao posebno priznanje ljudima za iznimna djela i aktivnosti u svim područjima sigurnosti učinjena tijekom protekle godine.
29.10.2019.
Ivica Kopriva i Maria Brbić dobitnici su Hrvatske velike nagrade sigurnosti

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti je tijekom Hrvatskih dana sigurnosti koji su se kroz tri listopadska dana odvijala u Opatiji dodijelila i Veliku nagradu sigurnosti u ukupno 12 kategorija. Dr. sc. Ivica Kopriva i dr. sc. Maria Brbić iz Laboratorij za reprezentacije znanja i strojno učenje Zavoda za elektroniku IRB-a dobitnici su nagrade u kategoriji inovativnost u području tehničke zaštite i to za razvoj nove metode prepoznavanja lica i govora.

Hrvatsku velika nagrada sigurnosti dodjeljuje se kao posebno priznanje ljudima za iznimna djela i aktivnosti u svim područjima sigurnosti učinjena tijekom protekle godine.

U obrazloženju se navodi kako su dr. Maria Brbić i dr. Ivica Kopriva razvili novu metodu za grupiranje podataka temeljenih na modelu linearnih potprostora kao generatora odgovarajućih funkcionalnih skupina.

Primjene koje su ilustrirali u ovom novom radu odnose se na prepoznavanje lica odnosno grupiranje slika lica u skupine koje odgovaraju osobama, zatim prepoznavanje govornika, odnosno grupiranje značajki govora u skupine koje odgovaraju osobama, te prepoznavanje rukom pisanih brojeva, odnosno grupiranje slika u skupine koje odgovaraju znamenkama od 0 do 9.

Nagradu je znanstvenicima uručio dr. sc. Đuro Črnjak, ravnatelj Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj te potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Nagradu od 2011. godine dodjeljuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti povodom obilježavanja Hrvatskih dana sigurnosti zaslužnim pojedincima i institucijama kao godišnje priznanje pojedincima, tvrtkama, institucijama, lokalnoj zajednici i nevladinim organizacijama, koji su dali značajan doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti.

U žiriju Hrvatske velike nagrade sigurnosti ove su godine bili izvanredna profesorica dr. sc. Valentina Kranželić sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, novinarka Ana Raić Knežević, dr. sc. Krunoslav Borovac, dekan Visoke policijske škole u Zagrebu, doc. dr. sc. Božo Skoko, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebi, a žirijem je predsjedao prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, predsjednik Znanstvenog savjeta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i dekan Sveučilišta VERN, koji je u ime u obraćanju na svečanosti dodjele laureatima i gostima između ostalog naglasio kako je cilj Velike nagrade sigurnosti pokloniti pozornost onima koji pokazuju put kojim bi i drugi trebali ići.

Više o nagradi i događanju možete pročitati ovdje

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.