Prijeđite na glavni sadržaj

Izvalili se prvi račići u zatočeništvu

25.9.2009.
Izvalili se prvi račići u zatočeništvu

Znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković iz Laboratorija za ihtiopatologiju-biološke materijale, pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac, nakon uspješne oplodnje ženki riječnih rakova uspjelo je i izvaljivanje prvih račića u bazenima Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda. Ovo je prvi puta da je znanstvenicima uspjelo izvaljivanje račića u zatočeništvu.

'Ruđerovi' znanstvenici iz Laboratorija za ihtiopatologiju-biološke materijale trenutno su u fazi istraživanja genskog profila riječnih rakova, a paralelno uz provođenje znanstvenih analiza i utvrđivanja fenotipa i genotipa potočnog raka zatražena je dozvola Ministarstva kulture za povećanje matičnog jata, te je uspješno proveden prvi mrijest s ciljem povećanja populacije rakova u krškim rijekama Hrvatske. Konačni cilj projekta je održanje bioraznolikosti naših rijeka autohtonim vrstama riba i rakova, zaštite ugroženih vrsta od istrebljenja, te potiskivanje alohtonih nekontrolirano unesenih vrsta. Prvih korak u ostvarivanja tog primarnog cilja jest utvrđivanje autohtonosti krških vrsta.

Istraživanja se provodi u suradnji s 'Hrvatskim centrom za autohtone vrste riba i rakova krških voda' na rijeci Gackoj kojeg su 2006. godine pokrenuli IRB, HGK, Grad Otočac i Gacka d.o.o. Sljedeće godine Europska komisija odobrila je projekt Pastrve i turisti u okviru programa PHARE u vrijednosti od EUR 630.222,85. Tim sredstvima je obnovljen i opremljen Centar, nabavljena oprema koja je darovana Laboratoriju za ihtiopatologiju-biološke materijale IRB-a u vrijednosti od EUR 150.000,00 što je omogućilo početak rada na obnovi ribljeg fonda potočne pastrve i riječnog raka.

Uspješnim završetkom projekta 'Pastrve i turisti' Centar je dobio dva nova projekta: 'Olakšan pristup invalidima - turizam bez zapreka' sufinanciran od strane Ministarstva turizma i 'Izgradnja multimedijalne prezentacijske dvorane' sufinanciran od strane Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). U planu su i novi projekti, a posebno se to odnosi na kapitalne projekte iz pretpristupnih fondova EU-a na temu prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom.

Osim znanstveno-stručnog djelovanja, Centar je zaživio i u obrazovno-turističkom smislu te se nalazi u ponudama nekoliko turističkih agencija u programu jednodnevnih posjeta osnovnih i srednjih škola. Centar je izdao 'Knjižicu znanja', a svojim posjetiteljima nudi i edukativna predavanja o vodi, ribama i rakovima, pristup laboratoriju te mikroskopsku prezentaciju tkiva ribe.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.