Prijeđite na glavni sadržaj

Jadranska svemirska konferencija

Prvi regionalni skup posvećen suradnji u svemirskim znanostima i tehnologijama dovodi vrhunske stručnjake u Zagreb
1.10.2019.
Jadranska svemirska konferencija

Jadranska svemirska konferencija 'Regionalna suradnja u svemirskoj tehnologiji' prvi je regionalni skup posvećen suradnji u svemirskim znanostima i tehnologijama koji u Zagreb dovodi vrhunske svjetske stručnjake u istraživanju svemira, aeronautike i svemirskih tehnologija. Konferencija će se održati u petak 4. listopada 2019. s početkom u 8:30 sati u dvorani 1. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička 54, Zagreb.

Ovu jedinstvenu konferenciju organizira Jadranska aero-svemirska asocijacija (Adriatic Aerospace Association - A3) u suradnji s Institutom Ruđer Bošković (IRB) i Sveučilištem u Zadru, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO).

Važnu ulogu konferencije u pozicioniranju u Hrvatske i regije u području svemirskih istraživanja i tehnologija potvrđuje i činjenica da će konferenciju svojim sudjelovanjem uveličati veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj NJ.E. Ilan Mor, državni tajnik pri ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, ministrica nauke Crne Gore dr. sc. Sanja Damjanović te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat.

Komercijalizacija svemira je na globalnoj razini u ranoj fazi razvoja i Hrvatska ima priliku pridružiti se projektu i sudjelovati kao aktivni sudionik. To prije svega zahtijeva definiranje strateškog usmjerenja razvoja na području aero-svemira koja uključuje partnerstvo znanosti i tehnologije, kao i aktivnosti na području svemirske medicine, prava i turizma.

Akreditacija

Događanje je namijenjeno uzvanicima po pozivu te predstavnicima medija. Molim kolege novinare da se akreditiraju putem poveznice. Program je dostupan na: http://acsst.irb.hr/index.html

Ne čudi stoga, što će uz domaće aero-svemirske stručnjake, konferencija okupiti i direktore svemirskih agencija, udruženja aero-svemirskih tvrtki kao i znanstvenike razvojnih i istraživačkih institucija. Stoga će tijekom konferencije sudionici imati prilike poslušati predavanja eminentnih govornika prof. dr. sc. Heinza Stoewera, jednog od osnivača Europske svemirske agencije, dr. sc. Carstena Scharlemanna (Aerospace Engineering, University of Applied Sciences), dr. sc. Andreasa Geislera (The FFG Aeronautics and Space Agency), a organizatori vjeruju da će posebno zanimljiva biti panel diskusija na temu 'Male zemlje u svemirskoj eri'.

''Cilj konferencije je poticanje i jačanje regionalne suradnje u istraživanju i razvoju svemirskih znanosti i tehnologija. Konferencija bi trebala poticati uspostavljanje kontakata za razvoj planova o suradnji na području satelitskih tehnologija, raketnog pogona i raketnog inženjeringa. Namjera je konferencije da postane godišnji skup sudionika u istraživanju i razvoju svemira radi pojačane regionalne suradnje.'' – naglašava dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Jadranske aero-svemirske asocijacije.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.