Prijeđite na glavni sadržaj

Javno potpisivanje pisma namjere o izgradnji i uspostavi Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologiju

27.2.2012.
Javno potpisivanje pisma namjere o izgradnji i uspostavi Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologiju

Danas je u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu javno potpisano pismo namjere o izgradnji i uspostavi Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologiju koji bi trebao biti smješten na Institutu Ruđer Bošković. Pismo namjere potpisali su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Danica Ramljak i ravnatelj Instituta za fiziku dr. sc. Petar Pervan.

„Osnivanje Centra povijesni je čin u kojem se vodeće hrvatske znanstvene institucije udružuju i tako čine iskorak, važan za hrvatsku i europsku znanost, prema uspostavi novog budućeg centra europske izvrsnosti“, izjavila je dr. sc. Danica Ramljak. Dr. Ramljak istaknula je i činjenicu da je ovo izvrsna prilika i za ostale hrvatske institucije i gospodarstvenike da se uključe u proces razvoja novih znanstvenih projekata i komercijalizaciju znanja. Nadalje, dr. Ramljak naglasila je i već postojeće aktivnosti Instituta Ruđer Bošković u ovom području: izvrsna istraživanja, Adriatic School of Nanonscience, koja će se po drugi put održati u rujnu ove godine u Dubrovniku, te se posebno osvrnula na intenzivnu suradnju Instituta Ruđer Bošković i finskih institucija u području nanotehnologije.

Osnivanje Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologiju dio je zajedničke inicijative Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za fiziku s ciljem osiguranja znanstveno istraživačke infrastrukture potrebne za sintezu, karakterizaciju i obradu novih materijala na makro, mikro i nano-skali. Projekt izgradnje Centra utemeljen je na postojećim znanjima i ekspertizama istraživačkih skupina, a njihovim objedinjavanjem u okviru Centra, uz proizvodnju novih materijala i jačanje istraživanja, bit će otvoren i novi prostor za razvoj novih tehnologija i izobrazbu mladih.

Znanost o materijalima jedna je od najbrže rastućih znanstvenih disciplina u svijetu, posebno zbog činjenice da je za komercijalnu primjenu otkrića u ovom istraživačko području potrebno relativno kratko vrijeme. Novi materijali danas su temelj za nove generacije elektroničkih komponenata, iskorištavanje sunčeve energije te raznih inteligentnih i funkcionalnih bio-materijala.

Uz potpisnike pisma namjere, javnom potpisivanju nazočili su i predstavnici četiriju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koji su uključeni u projekt, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Amir Hamzić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Ivan Juraga, dr. sc. Maja Balarin s Medicinskog fakulteta u Zagrebu te prorektorica za istraživanje i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Melita Kovačević.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.