Prijeđite na glavni sadržaj

Jubilarna 10. manifestacija "Tesla&friends 2019."

10.7.2019.
Jubilarna 10. manifestacija "Tesla&friends 2019."

Na današnji dan 10. srpnja 1856. rođen je u Smiljanu u Lici, svega 5 kilometara od Gospića, slavni i genijalni znanstvenik Nikola Tesla. U sklopu jubilarne 10. manifestacije "Tesla&friends 2019." koju od 9. do 11. srpnja organizira Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost u suradnji s Gradom Zagrebom, danas su predstavnici Udruge, zajedno s predstavnicima Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Grada Zagreba, položili cvijeće na Teslin spomenik u Zagrebu.

U sklopu današnjeg programa predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragice Mihajlović, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Davida M. Smith i pročelnik za kulturu Grada Zagreba Ivica Lovrić održali prigodna obraćanja.

Nakon toga je uslijedio bogati umjetnički program - nastup glazbenice Ljerke Končar-Gamulin koja je izvela kompoziciju 'Sinfonietta za Nikolu Teslu' uz recital 'Tesli s ljubavlju: Pismo majci i čovječanstvu' kojeg su izveli autorica teksta Sandra Petrž i gitarist Tomislav Tenešek Snoopy, a događaj je završio tradicionalnim činom puštanja bijele golubice u kojem su ove godine sudjelovali učenici Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba.

Ovom je prilikom ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith istaknuo kako je Nikola Tesla bio veliki humanist, eminentni znanstveni genij, jedinstven i poseban u pogledu originalnosti i mnogobrojnosti trajno primijenjenih znanstveno - tehnoloških inovacija kojima je zadužio čovječanstvo.

''Priča o Tesli priča je o sudbini i uspjehu čovjeka iz daleke male zemlje u moćnoj i velikoj Americi, ali i priča o idealistu predanom razvoju znanosti na dobrobit svijeta, koji svoje ideje nije mogao realizirati u svojoj zemlji, već je uspjeh morao potražiti negdje drugdje. Tesla simbolizira svakog našeg znanstvenika, istraživača, inovatora ili znanstvenog novaka koji je odlučio svoj život posvetiti razvoju znanosti i društva, ali koji često u nedostatku sredstava, infrastrukture izlaz traži izvan granica RH.'' – naglasio je dr. Smith.

Dr. Smith je istaknuo kako su Teslu odlikovale vrline nesebičnosti i odgovornosti prema svojoj zemlji, te podsjetio sve uzvanike na Teslinu izjavu iz davne 1892. godine kada je Tesla predložio zagrebačkoj gradskoj općini izgradnju centrale izmjenične struje, a koja glasi: ''Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.'' Upravo ovakvim osobinama nesebičnosti i odgovornosti prema svojoj zemlji smatra dr. Smith trebali bi svi težiti, posebno u današnje vrijeme.

''Vjerujem da je obilježavanje 163. rođendana Nikole Tesle te obilježavanje Dana znanosti, tehnologije i inovacija pravi trenutak za promišljanje o svim genijima naše budućnosti od onih koji upravo ulaze u sustav obrazovanja do onih koji su u punoj snazi znanstvenog i tehnološkog stvaralaštva jer na nama ostaje odluka o tome što ćemo učiniti za sve Tesle današnjice.'' – zaključio je dr. Smith.

U večernjim satima u Hotelu Esplanade u Zagrebu održat će se već tradicionalni svečani program obilježavanja obljetnice rođenja Nikole Tesle uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost. U okviru programa održat će se prigodna obraćanja predstavnika pokroviteljskih i partnerskih institucija i organizacija, okrugli stolovi stručnjaka i mladih na temu Putovima Nikole Tesle: Tesla od Smiljana do New Yorka i glazbeni nastup operne pjevačice Sandre Bagarić i pijanista Darka Domitrovića.

Trećeg dana manifestacije, 11. srpnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb od 10:00 do 16:00 sati održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu Putovima Nikole Tesle: Tesla od Smiljana do New Yorka. Na konferenciji će biti predstavljeni uspješni kulturni, znanstveni, edukativni i turistički projekti u zemlji i regiji inspirirani Nikolom Teslom.

Na konferenciji će kratka obraćanja imati dr. sc. Zlatan Fröhlich, predsjednik HGK – Komore Zagreb, izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i savjetnik za odnose s javnošću, Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, doc. dr. sc. Nataša Urošević, docentica na Interdisciplinarnom studiju Kultura i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge „Nikola Tesla – Genij za budućnost“, dok će izlaganja imati Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog Muzeja „Nikola Tesla“, Snježana Štranjgar, ravnateljica Gimnazije Karlovac, mr. sc. Slavomir Goga, zamjenik veleposlanika Češke Republike u Republici, prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog Centra Nikola Tesla , Manuela Graf, predsjednica Upravnog odbora međunarodne organizacije Klaster puteva kulture, mr. sc. Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Helena Bulaja Madunić, autorica i producentica multimedijalnih edukativnih projekata inspiriranih Teslom.

Manifestacija 'Tesla&friends 2019.' održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Turističke zajednice grada Zagreba, visokog učilišta Rochester Institute of Technology Croatia, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te Grada Zagreba, koji je pokrovitelj i partner događanja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.