Prijeđite na glavni sadržaj
Ljetna škola u primijenjenoj mikrobiologiji u Dubrovnik dovodi svjetske stručnjake

Kako pobijediti 'superbakteriju'?

12.9.2014.
Kako pobijediti 'superbakteriju'?

U organizaciji John Innes Centre (UK) i Instituta Ruđer Bošković (IRB), a pod pokroviteljstvom Hrvatskog mikrobiološkog društva i FEMS-a, od 13. do 21. rujna 2014. godine na Inter-University Centre (IUC) u Dubrovniku održat će se peta ljetna škola u seriji Ljetnih škola za primijenjenu molekularnu mikrobiologiju pod naslovom 'Microbial Specialised Metabolites: Origins and Applications'. Ljetna škola ove će godine u Dubrovniku okupiti 44 studenata iz 20 zemalja svijeta.

Među renomiranim znanstvenicima studenti će imati prilike tijekom predavanja o najnovijim dosezima u molekularnoj mikrobiologiji i bioinformatičkih radionica raspravljati o najnovijim pristupima u traženju ljekova sa Sir David Hopwoodom, Mervin Bibbom, Robertom Kotlerom i Gerry Wrightom koji je nedavno postao poznat široj javnosti i medijima po otkriću mogućeg lijeka protiv tzv. superbakterije. Riječ je o bakterijama koje zahvaljujući NDM-1 (New Delhi-Metallo-1) genu, postaju izuzetno otporne i na najjače antibiotike.

Naime, tim znanstvenika na čelu s dr. Gerry Wrightom s Michale G. DeGroote Instituta za zarazne bolesti Sveučilišta McMaster zahvaljujući gljivici Aspergillus versicolor koja živi u vlažnom i muljevitom tlu na teritoriju Nove Škotske bliže je otkriću lijeka protiv tzv. superbakterije. Dr. Wright iz te gljivice uspio je izolirati učinkovitu molekulu s terapeutskim potencijalom u borbi protiv Gram negativnih kliničkih patogena poput Enterobacteriaceae, Acinetobacter spp. i Pseudomonas spp.

''Kako riješiti rastući problem prekomjerne otpornosti patogenih bakterija na lijekove, u kojim ekološkim nišama se nalaze mikroorganizmi od interesa, kakvu komunikaciju i interakciju mikroorganizmi imaju u prirodnom okolišu i možemo li saznanja dobivena analizom mikroorganizama primijeniti kako bi potaknuli produkciju prirodnih produkata koji bi imali medicinsku primjenu? – samo su neka od mnogobrojnih znanstvenih pitanja koja se u stimulativnom ozračju raspravljaju i podučavaju na Ljetnoj školi.'' – objasnila je dr. sc. Dušica Vujaklija, molekularna biologinja s IRB-a te predavač i ko-direktor Ljetne škole.

Znanstveni utjecaj predavača školi osigurava i vrhunske studente, mlade znanstvenike koji na školu dolaze uz dvije preporuke i imaju već dovoljno znanja za aktivo sudjelovanje i rasprave o najpropulzivnijim znanstvenim temama i mogućim iskoracima u području.

Cilj je ove ljetne škole studente upoznati s najmodernijim metodama genetičkog inženjerstva koje omogućavaju sintezu novih antibiotika te najmodernijim metodama i bioinformatičkim alatima za analizu novo sekvenciranih genoma mikroorganizama radi ciljanog pretraživanja potencijalno novih aktivnih supstanci u lječenju različitih bolesti.

Organizaciju i realizaciju ljetne škole potaknuli su: David Hopwood, (JIC, UK) i Julian Davies, (UBC, Kanada) i Duška Vujaklija (IRB).

Detaljne informacije nalaze se na web stranici škole.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.