Prijeđite na glavni sadržaj
Radni sastanak EU projekta MARELITT u Rovinju

Kako ukloniti morski otpad iz Jadrana?

29.10.2014.
Kako ukloniti morski otpad iz Jadrana?

U Hotelu Lone u Rovinju u tijeku je dvodnevni Regionalni radni sastanak EU pilot projekta MARELITT kojem je cilj uklanjanje morskog otpada iz četiri regionalna mora Europe, što uključuje i Jadran. Sastanak započinje 30. listopada, a organizator sastanka je Centar za istraživanje mora IRB-a. Na sastanku, uz partnere na projektu, sudjeluju i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, grada Rovinja te Istarske županije.

Morski otpad je veliki globalni, ali europski problem koji utječe na ekosustav četiri europska regionalna mora – Baltičkog, Crnog, Mediterana i sjeveroistočnog Atlantika. Otpad potječe od morskih i kopnenih izvora, a sastoji se od predmeta koji su namjerno odbačeni, slučajno izgubljeni ili koji su nošeni vjetrom i rijekama završili u moru.

Otpad se sastoji od niza materijala, ali prevladava plastika. Zbog niske brzine raspadanja morskog otpada, posebice plastike, i sve veće količine otpada koja završava u moru on predstavlja sve veći i negativni utjecaj na morski život, ali i na gospodarstvo i obalne zajednice, posebice turizam.

Kroz projekt MARELITT ocijenit će se postojeći projekti za uklanjanje otpada i na osnovi toga uspostavit će se jasne procedure "dobre prakse". Nakon toga, organizacije uključene u projekt, nastavit će se s razvojem procedura, a u projekt će uključiti i lokalne ribarske zajednice, industriju, lokalne vlasti te nevladine udruge.

Projekt koji vodi Centar za istraživanje mora predstavlja jedan od šest pilot projekta diljem Europe te jedini koji se bavi područjem Jadranskoga mora.

Sveukupni cilj projekta je pomoći državama članicama EU u postizanju "dobrog statusa okoliša" (good environmental status - GES) u svim morima EU do 2020. godine koji će jamčiti da svojstva i količina morskog otpada ne predstavljaju opasnost za pomorski i obalni okoliš.

Program događanja

Kontakt

Mirta Smodlaka Tanković, dr.sc.

Znanstveni suradnik
Tel:
+385 52 804 724
Interni broj:
724

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.