Prijeđite na glavni sadržaj

Kako živa stanica određuje vlastito središte

19.2.2015.
Kako živa stanica određuje vlastito središte

Međunarodni tim znanstvenika koji je vodila Iva Tolić, znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković, otkrio je kako dinamika motornih proteina omogućuje živoj stanici da mjeri duljinu te određuje vlastito središte. Teoriju su razvili Matko Glunčić i Nenad Pavin s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, dok su eksperimenti napravljeni na Institutu Max Planck u Dresdenu.

Rad je objavljen u časopisu Physical Review Letters i istaknut kao "Editors' Suggestion" čime se odaje priznanje radovima koji su vrlo dobro napisani i širokog su interesa za čitatelje.

Za živu je stanicu važno pronaći vlastito središte te tamo postaviti jezgru koja određuje mjesto gdje će se stanica podijeliti. Proteinske nanocjevčice, tzv. mikrotubuli, povezani su s jezgrom i odguruju se od staničnih zidova dok rastu, te na taj način pomiču jezgru. Međutim, nije jasno kako stanica optimizira duljinu mikrotubula.

U ovom je radu razvijen teorijski model u kojem je položaj jezgre određen silama koje generiraju rastući mikrotubuli. Motorni proteini hodaju uzduž mikrotubula i nakupljaju se na njihovom kraju, te time izazivaju prijelaz mikrotubula iz faze rasta u fazu skraćivanja. Model predviđa da motorni proteini povećavaju preciznost centriranja jezgre.

Autori su potvrdili svoje zaključke nizom eksperimenata na stanicama kvasca. Nove spoznaje o ulozi motornih proteina u centriranju jezgre pomoći će u razumijevanju mehanizama kojima mikrotubuli pozicioniraju različite stanične organele.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.