Prijeđite na glavni sadržaj

Komemoracija u spomen na prof. dr. sc. Gretu Pifat-Mrzljak

10.3.2010.

Komemoracija u spomen na preminulu znanstvenicu Instituta Ruđer Bošković prof. dr. sc. Gretu Pifat-Mrzljak održat će se u utorak, 16. ožujka 2010. godine u 11 sati, u predavaonici III. krila na IRB-u. Komemoraciji će uz brojne uglednike i znanstvenike nazočiti i ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, direktor Instituta za biofiziku i nanosistemska istraživanja iz Austrije prof. dr. sc. Peter Laggner i veleposlanik Republike Austrije g. Jan Kickert. Na komemoraciju dolazi i prof. dr. sc. Robert Huber s Max-Planck Instituta za biokemiju, dobitnik Nobelove nagrade.

Prof. dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak umirovljena je znanstvenica IRB-a, Zavoda za fizičku kemiju i Laboratorija za magnetske rezonancije. Njezin znanstveno-istraživački rad bio je vezan uz istraživanja odnosa strukture i funkcije biologijskih makromolekula (hemoglobina, ljudskih lipoproteina) s pomoću spektroskopskih metoda (NMR, ESR, FTIR i fluorescencija) i mogućnošću primjene tih spoznaja u biomedicini.

Organizirala je i vodila 10 međunarodnih ljetnih škola biofizike pod naslovom Supramolecular Structure and Function koje se održavaju u organizaciji IRB-a te pod pokroviteljstvom IUPAB-a i UNESCO-a. Ove godine American Biophysical Society dodijelio joj je nagradu 'Emily M. Gray' za izvanredan doprinos u promociji znanstvenih istraživanja i razvoju programa obrazovanja iz područja biofizike. Dobitnica je godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti (1997.), pokretač je i organizator akcije Nobelovci za mir u Hrvatskoj (1992.), a 2002. godine dobila je 'Austrijski orden za znanost i umjetnost prve klase'.

U spomen na prof. dr. sc. Gretu Pifat-Mrzljak na IRB-u će biti posađeno stablo donirano od nobelovca prof. dr. sc. Manfreda Eigena i dr. sc. Ruthild Winkler-Oswatitsch.

Pozivnica za komemoraciju i program komemoracije.

Komemoracija u spomen na prof. dr. sc. Gretu Pifat-Mrzljak

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.