Prijeđite na glavni sadržaj

Krunoslav Užarević dobitnik je nagrade HAZU-a

3.5.2024.
Krunoslav Užarević dobitnik je nagrade HAZU-a

Dr. sc. Krunoslav Užarević, znanstveni savjetnik i voditelj Laboratorija za održivu i primijenjenu kemiju na Institutu Ruđer Bošković (IRB), primio je nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za izvanredna dostignuća u području matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti u 2023. godini. 

Nagrada je dr. Užareviću uručena na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU-a te 163. obljetnice osnutka Akademije, koja je održana u ponedjeljak 29. travnja 2024. godine. Ovom prigodom ukupno je dodijeljeno devet nagrada HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2023. godini.

Dr. Užareviću nagrada je dodijeljena ''za izuzetne recentne znanstvene doprinose u razvoju metoda i instrumentacije održive kemijske sinteze pomoću mehaničke sile te u mehanokemijskoj i kontroliranoj sintezi nekonvencionalnih poroznih koordinacijskih materijala (MOF) četvrte generacije kao potentnih katalizatora i spintronskih materijala.''

U obrazloženju nagrade dodatno se navodi kao je dr. Užarević tijekom svojeg rada otvorio nova područja istraživanja u supramolekulskoj, organskoj i koordinacijskoj kemiji, a zahvaljujući svojem djelovanju u području mehanokemije kao sintetskog alata za razvoj novih nekonvencionalnih MOF materijala četvrte generacije svrstao se u vodeće svjetske stručnjake u tom području.

U odabranom nizu od sedam radova objavljenih u razdoblju 2019. do 2024. godine u prestižnim svjetskim časopisima, a koji čine jedinstvenu i lako prepoznatljivu cjelinu, dr. sc. Užarević razvio je novi tip mehanokemijskih reaktora i nekoliko metužarevićoda za pripravu nekonvencionalnih, višemetalnih, amorfnih i kompozitnih, MOF materijala koji se ne mogu pripraviti drugim sintetskim metodama, pri čemu su testirana i katalitička, električna i spintronska svojstva tih materijala.

Naime, MOF materijali četvrte generacije, koje je razvio dr. Užarević, predstavljaju veliki doprinos u kemiji materijala jer omogućuju stvaranje struktura koje ranije nisu bile moguće. Ovi materijali imaju jedinstvena svojstva koja nude nove mogućnosti za razvoj naprednih tehnologija, od novih katalitičkih reakcija do spintronskih kubitnih mreža.

Svi predstavljeni radovi dali su originalan i važan doprinos navedenom području, a vidljiv je snažan potencijal za daljnji razvoj i otvaranje novih srodnih područja istraživanja.

Radovi dr. sc. Užarevića često su istaknuti na svjetskim znanstvenim portalima te u svjetskim i nacionalnim medijima čime dr. Užarević prenosi svoj rad i široj publici.

Institut Ruđer Bošković čestita svima laureatima, a posebno dr. sc. Krunoslavu Užareviću na ovom izvanrednom postignuću koje potvrđuje njegovu predanost znanstvenoj izvrsnosti i inovacijama.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.