Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za dozimetriju ovlašten za obavljanje poslova zaštite od ionizirajućeg zračenja

25.7.2013.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost nedavno je ovlastio Laboratorij za dozimetriju Službe zaštite od zračenja IRB-a za obavljanje stručnih poslova zaštite od ionizirajućeg zračenja u statusu ovlaštenog stručnog tehničkog servisa.

Ionizirajuće zračenje posljedica je promjene stanja materije u mikrosvijetu. To su promjene u energiji ili u sastavu atoma ili atomske jezgre, pri čemu se emitiraju fotoni ili druge čestice. U međudjelovanju s tvari dolazi do izmjene energije i izmjene strukture ozračene tvari. Takve posljedice mogu biti korisne, ali i vrlo štetne.

Za razliku od mnogih drugih pojava u prirodi, pojavu ionizirajućeg zračenja ljudska osjetila ne mogu detektirati. Izravne posljedice djelovanja ionizirajućeg zračenja na živi svijet većinom su zakašnjele i teško ih je povezati s uzrokom. Tako, primjerice, živo biće može biti izloženo povećanoj dozi ionizirajućeg zračenja, a da u samom trenutku ozračivanja ništa ne osjeti. Upravo zato su od izuzetne važnosti posebna ispitivanja i mjerenja u situacijama u kojima se takva mjerenja smatraju neophodnima zbog okruženja koje to nalaže.

Laboratorij za dozimetriju Službe zaštite od zračenja IRB-a ovlašten je za ispitivanje rendgenskih uređaja, akceleratora i drugih uređaja koji proizvode ionizirajuće zračenje, te davanje mišljenja s procjenom opasnosti na osnovi mjerenja i proračuna; ispitivanje zatvorenih radioaktivnih izvora i uređaja sa zatvorenim radioaktivnim izvorima te davanje mišljenja s procjenom opasnosti na osnovi mjerenja i proračuna; ispitivanje otvorenih radioaktivnih izvora te davanje mišljenja s procjenom opasnosti na osnovi mjerenja i proračuna, ispitivanje prostorija u kojima se radi s izvorima ionizirajućeg zračenja te izrada dokumenata iz kojih je vidljivo udovoljava li prostorija propisanim uvjetima zaštite od ionizirajućeg zračenja.

Usluge

Laboratorij za dozimetriju ovlašten za obavljanje poslova zaštite od ionizirajućeg zračenja

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.