Prijeđite na glavni sadržaj

Lansiran projekt uspostave nacionalnog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi

7.9.2020.
Lansiran projekt uspostave nacionalnog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi

Znanstvenici Centra za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) sudjeluju u projektu uspostave Hrvatskog nacionalnog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi.

Ovakav centar kompetencija krajnjim korisnicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja te industrije i javne uprave omogućiti će pristup inovativnim rješenjima nacionalne i europske infrastrukture računarstva visokih performansi (HPC).

Ovo je osmi projekt financiran u sklopu programa OBZOR 2020 u kojemu sudjeluju znanstvenici CIR-a.

Riječ je o projektu National Competence Centres in the Framework of EuroHPC (EuroCC) koji je lansiran početkom rujna ove godine, a zahvaljujući kojem će trideset i tri države članice Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (Zajedničko poduzeće EuroHPC) izgraditi europsku mrežu nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi (HPC centara). 

Ova dva projekta premostit će postojeće praznine u vještinama HPC-a, istovremeno promičući suradnju i provedbu najboljih praksi u cijeloj Europi.

Uspostavom mreže nacionalnih centara kompetencija korisnicima će biti dostupan portfelj usluga prilagođen odgovarajućim nacionalnim potrebama znanstvene i akademske zajednice, javne uprave i industrije.

Time će se osnažiti postojeće i razviti nove kompetencije iz područja računarstva visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC), a stvaraju se i pretpostavke za zajedničko sudjelovanje u izgradnji i formiranju politike financiranja i upravljanja resursima u trima područjima: HPC, analiza velikih skupova podataka na HPC resursima (engl. High Performance Data Analytics, HPDA) i tehnologija umjetne inteligencije (engl. Artificial Intelligence, AI).

Centri kompetencija za računarstvo visokih performansi postat će središnja mjesta za koordinaciju nacionalnih inicijativa, olakšavajući nacionalnim korisnicima pristup europskim HPC kompetencijama i mogućnostima u različitim industrijskim sektorima i granama.

Uspostavom mreže nacionalnih centara kompetencija za HPC, projekt će doprinijeti izgradnji europskog HPC ekosustava i provedbi HPC inicijative Europske komisije.

Koordinator projekta je Sveučilište u Stuttgartu, a hrvatski konzorcij predvodi Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), a uz IRB u konzorciju sudjeluju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER); Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, (FERIT); Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB); Sveučilište u Rijeci (UNIRI) i Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (RITEH).

Ukupna vrijednost projekta je 56 milijuna EUR, a hrvatski dio projekta u sljedeće dvije godine iznosi 800.000,00 EUR. Projekt je financiran na način da će pedeset posto prihvatljivih troškova financirati Europska komisija kroz program Obzor 2020, dok će ostalih pedeset posto prihvatljivih troškova hrvatskih institucija financirati Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, sukladno obvezi koju je preuzela svaka zemlja članica EuroHPC JU.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) je u ime Republike Hrvatske preuzelo obvezu prema EuroHPC JU i sudjeluje u njegovu radu. U državnom proračunu osigurana su sredstva za sudjelovanje hrvatskih institucija u projektu EuroCC te će se iz proračuna financirati 50 % prihvatljivih troškova projekta EuroCC, dok će preostalih 50 % prihvatljivih troškova financirati Europska komisija kroz program Obzor 2020. U rujnu 2019. godine, Ministarstvo je ovlastilo Srce da u ulozi nacionalnog koordinatora sudjeluje u Pozivu “EuroHPC-04-2019: Centri kompetencije za HPC”.

Hrvatska je u sklopu izrade EuroHPC programa posebno zainteresirana za sudjelovanje u istraživačkim i inovativnim aktivnostima vezanim za uspostavu nacionalnih centara kompetencija za HPC te aktivnostima vezanim uz Inicijativu za Europski procesor.

Uspostavom mreže nacionalnih centara kompetencija korisnicima iz EU zemalja bit će dostupan portfelj usluga prilagođen nacionalnim potrebama znanstvene i akademske zajednice, javne uprave i industrije. Centri kompetencija postat će središnja mjesta za koordinaciju nacionalnih inicijativa te će olakšati nacionalnim korisnicima pristup europskim HPC kompetencijama i mogućnostima u različitim industrijskim sektorima i granama.

Dodatne informacije o projektu, EuroHPC JU te važnosti HPC-a možete pronaći na web stranicama projekta.

'Projekt EuroCC financiran je sredstvima Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) pod brojem Ugovora 951732. EuroHPC JU prima financijsku potporu iz EU programa Obzor 2020 i Njemačke, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Cipra, Češke Republike, Danske, Estonije, Finske, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Litve, Latvije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Španjolske, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nizozemske, Belgije, Luksemburga, Slovačke, Norveške, Švicarske, Turske, Republike Sjeverne Makedonije, Islanda i Crne Gore.'

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.