Prijeđite na glavni sadržaj

Ljetna škola znanosti u Požegi tradicionalno privlači nadarene učenike

16.9.2019.
Ljetna škola znanosti u Požegi tradicionalno privlači nadarene učenike

Ljetna škola znanosti već sedamnaestu godinu za redom u organizaciji mladih entuzijasta okupljenih u 'Društvu za edukaciju van okvira' u srpnju i kolovozu okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta. Cilj je ovog međunarodnog znanstveno-istraživačkog programa učenicima srednjih škola pružiti jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

Škola se ove godine po sedmi put održala u prostorijama Gimnazije Požega i to od 28. srpnja do 18. kolovoza 2019. godine. Ove godine uz dnevni, Škola je imala večernji program sa zanimljivim predavanjima pa su sudionici imali priliku poslušati predavanja vodećih svjetskih znanstvenika s prestižnih znanstvenih institucija poput Sveučilišta u Louisiani i EPFL Lausanne, te mnogih drugih.

Ljetna škola znanosti u Požegi je kroz samo nekoliko godina rada dala iznimne rezultate i obuhvatila značajan broj učenika srednjih škola (400-tinjak polaznika iz preko 20 zemalja), a polaznicima je posebno uzbudljivo što imaju jedinstvenu priliku raditi na izazovnim projektima rame uz rame s priznatim znanstvenicima i stručnjacima. Ove godine posebno su bili zanimljivi projekti na temu umjetne inteligencije i neuroznanosti. Povrh toga, sudionici su imali priliku izraditi vlastiti samoupravljajući automobil te istražiti svijet nanotehnologije.

Važno je istaknuti da tijekom programa učenici imaju priliku sudjelovati u simuliranom kompletnom procesu znanstvenog istraživanja, od izrade eksperimenata do prezentacija rješenja, tako da svi polaznici moraju na kraju projekta napisati znanstvene članke o tome što su radili, a onda te rezultate prezentirati baš kako to rade i pravi znanstvenici.

Ljetna škola znanosti u Požegi je podijeljena u dva kampa: S3 kamp za učenike 1. i 2. razreda srednjih škola, te S3++ kamp za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola. U sklopu programa S3 kampa sudjelovali su ruđerovci: doktorandica Mladena Glavaš u ulozi voditeljice projekta 'Mimicking nature in a chemistry lab' te dr. sc. Ivanka Jerić, u ulozi pozvanog predavača, dok su u sklopu programa S3++ sudjelovali dr. sc. Boris Okorn i kolega Petar Pervan kao voditelji projekta 'Nanotechnology - it’s a piece of cake!' te doktorand Grgur Šimunić u ulozi voditelja projekta 'The butterfly effect'.

Voditelji projekata su proveli svih deset dana pojedinog kampa radeći s grupom od tri do četiri srednjoškolca na osmišljenom projektu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.