Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovac dobitnik HRZZ-AbbVie nagrade za izvrsne mlade znanstvenike u području farmacije

3.11.2015.
Ruđerovac dobitnik HRZZ-AbbVie nagrade za izvrsne mlade znanstvenike u području farmacije

Dr. sc. Matija Gredičak, znanstveni suradnik u Zavodu za organsku kemiju i biokemiju IRB-a, dobitnik je nagrade Hrvatske zaklada za znanost (HRZZ) i biofarmaceutske tvrtke AbbVie koja se dodjeljuje za izvrsne mlade znanstvenike u polju farmacije. Nagradom vrijednom 50.000 kuna, dr. Gredičak nagrađen je za projekt "Prirodom inspirirane održive metodologije za pripravu lijekova" koji je ocijenjen kao najbolji od 12 prijavljenih projekata zbog njegove inovativnosti i primjenjivosti u praksi.

Sredstvima će se financirati jednogodišnje istraživanje kojem je cilj razviti održive metodologije kako bi se omogućila ekonomičnija priprava lijekova i prirodnih spojeva. U sklopu istraživanja bi se razvili protokoli koji bi omogućili uštedu sirovina i energije te smanjenje količine kemijskog otpada, što otvara mogućnost značajnog utjecaja na gospodarski sektor.

"Ovo je značajno financiranje mladih znanstvenika, nažalost ovakvih finaciranja nema puno u Hrvatskoj", istaknuo je Gredičak danas na dodjeli nagrade u Ministarstvu.

Matija Gredičak diplomirao je 2004. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a od 2005. godine zaposlen kao znanstveni novak u Laboratoriju za kemiju ugljikohidrata, peptida i glikopepitida Zavoda za organsku kemiju i biokemiju IRB-a. Doktorirao je 2010. godine na Farmaceutsko–biokemijskom fakultetu pod mentorstvom dr. Ivanke Jerić u području organske kemije. Njegova doktorska disertacija uključivala je pripravu i ispitivanje reaktivnosti endiinskih derivata aminokiselina.

Tijekom izrade disertacije proveo je nekoliko mjeseci kao stipendist HRZZ natječaja 'Izobrazba doktoranada' na Sveučilištu u Georgiji, Athens, SAD. 2011. godine kratko vrijeme provodi u Europskom institutu za kemiju i biokemiju u Bordeauxu, Francuska, gdje se bavi sintezom foldamera pod vodstvom dr. Ivana Huca. Poslijedoktorsko usavršavanje provodi 2012–2013. godine na Sveučilištu u Oxfordu, Velika Britanija, radom u području asimetričnih organokatalitičkih reakcija, pod mentorstvom dr. Martina Smitha.

Od 2013. godine zaposlen je kao znanstveni suradnik na Institutu. Trenutno područje rada obuhvaća asimetrične organokatalitičke transformacije katalizirane Brønstedovim kiselinama.

Mladom znanstveniku danas su nagradu uručili prof. dr. sc. Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Hrvoje Mataković, izvršni direktor Hrvatske zaklade za znanost te Ljubiša Mitof-Višurski, generalni direktor Abbvie za Hrvatsku i Adria Regiju.

Zamjenik ministra znanosti i obrazovanja Roko Andričević rekao je da Zaklada trenutačno financira oko 450 znanstvenih projekata, a cilj joj je poticati inovacije te povezati fundamentalna istraživanja s industrijom.

HRZZ-AbbVie nagrada za izvrsne mlade znanstvenike u polju farmacije dodijeljena je u sklopu natječaja kojeg su organizirale Hrvatska zaklada za znanost i farmaceutska tvrtka AbbVie uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s ciljem poticanja razvoja inovacija na području farmacije.

Na natječaj je pristiglo 12 prijava, a prijavljeni projekti vrednovani su prema kriterijima inovativnosti i znanstvenog doprinosa predloženog istraživanja, mogućnosti primjene rezultata istraživanja u društvenom ili gospodarskom sektoru te prethodnom znanstvenom djelovanju i aktivnostima na popularizaciji znanosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.