Prijeđite na glavni sadržaj

Međunarodna konferencija Novi Strateški koncept NATO-a: mogućnosti i izazovi

7.9.2009.
Međunarodna konferencija Novi Strateški koncept NATO-a: mogućnosti i izazovi

Danas je u Slanom završila trodnevna međunarodna konferencija za znanstvenike i akademike Novi Strateški koncept NATO-a: izazovi i mogućnosti. Konferencija koju je organiziralo Atlantsko vijeće Hrvatske u suradnji sa NATO Uredom za javnu diplomaciju okupila je 60-ak znanstvenika, gospodarstvenika, diplomata, predstavnika NATO-a te državnih dužnosnika iz 27 zemalja koji su raspravljali o suvremenim međunarodnim odnosima, novom Strateškom konceptu NATO-a i ulozi regije Mediterana.

Kroz šest panela izlagači i sudionici imali su prilike analizirati, raspraviti te donijeti buduće smjernice o glavnim pitanjima vezanim uz donošenje Novog Strateškog koncepta NATO-a: ulozi NATO-a u budućnosti, borbi protiv suvremenih izazova sigurnosti, energetskoj sigurnosti, ulozi Rusije, partnerstvu s mediteranskim zemljama, kao i ulozi javne diplomacije u približavanju novog koncepta široj javnosti.

Na konferenciji su od visokih dužnosnika sudjelovali: Dr. Stefanie Babst, zamjenica pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju s izlaganjem o ulozi javnosti u kreiranju novog strateškog koncepta NATO-a, Gordana Đurović, ministrica europskih integracija Crne Gore, Dr. Selmo Cikotić, ministar obrane Bosne i Hercegovine, Pjer Šimunović, državni tajnik Ministarstva obrane RH, RH, Vlora Citaku, zamjenica ministra vanjskih poslova Kosova, general Georges Lebels Voditelj NATO ureda za suradnju i regionalnu sigurnost te Dr. Bernd Fisher, veleposlanik Federalne Republike Njemačke u Hrvatskoj.U radu konferencije sudjelovala je i ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak, a akademik Ivo Šlaus svoj je doprinos dao panelu na temu energetske sigurnosti i uloge NATO-a u borbi protiv suvremenih izazova sigurnosti.

Značaj ove konferencije proizlazi iz činjenice da je Hrvatska po prvi put domaćin ovako uvaženog skupa nakon primanja u punopravno članstvo NATO-a.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.