Prijeđite na glavni sadržaj

Međunarodna znanstvena konferencija o mejozi po prvi se put održava u Hrvatskoj

24.8.2017.

Od nedjelje 27. kolovoza do petka 1. rujna 2017. godine u hotelu  Amfora Beach Resort u gradu Hvaru održat će se međunarodna znanstvena konferencija o mejozi. Riječ je o najvažnijoj i do sad najvećoj konferenciji u području mejoze, posebne vrste stanične diobe kojom nastaju spolne stanice, na kojoj će vodeći svjetski molekularni biolozi predstaviti najnovija otkrića o mehanizmima ovog procesa važnoga za gensku rekombinaciju i genetičku raznolikost, a saznanja o mejozi na molekularnoj razini, koja će biti prikazana na konferenciji, iznimno su važna i za daljnji razvoj reproduktivne medicine.

Konferencija se održava u organizaciji prof. dr. sc. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i pod pokroviteljstvom Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), uz počasno pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović.

Uz organizacijski odbor petero vrhunskih znanstvenika, koji osim prof. dr. sc. Ive Tolić uključuju i prof. dr. sc. Franza Kleina sa Sveučilišta u Beču, prof. dr. sc. Christine Mezard s Instituta Jean – Pierre Bourgin, prof. dr. sc. Abby Dernburg s kalifornijskog sveučilišta Berkeley i prof. dr. sc. Attile Totha s Tehničkog sveučilišta u Dresdenu, na konferenciji će sudjelovati i 30 pozvanih predavača s najpoznatijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Stanforda i Oxforda te instituta Massachusetts Institute of Technology (MIT), NIH National Cancer Institute i Instituta Max Planck (MPI).

Konferencija će na Hvaru okupiti ukupno više od 240 uglednih znanstvenika iz 23 zemlje koji se bave aktualnim temama iz ovog područja, a naglasak ovogodišnje konferencije su biofizika i modeliranje mejoze. Upravo ti dijelovi ovog dinamičnog područja predstavljaju velik potencijal što će doprinijeti razvoju novih ideja i potaknuti interdisciplinarna istraživanja ovog važnog procesa.

U sklopu konferencije bit će održano 60-ak predavanja i predstavljeno više od 150 znanstvenih postera, a svi sudionici moći će sudjelovati i u radu raznih sekcija, znanstvenim diskusijama i otvorenim raspravama, uz poseban naglasak na sudjelovanju mladih znanstvenika, dok gotovo polovicu predavača čine žene znanstvenice.

„Iznimno mi je drago da smo u Hrvatskoj po prvi put organizirali EMBO konferenciju o mejozi i tako u našu zemlju doveli velik broj najuglednijih svjetskih molekularnih biologa. Ovo područje iznimno je važno za daljnji razvoj reproduktivne medicine, čime se utječe i na rješavanje rastućeg javnozdravstvenog problema sve težeg začeća s kojim se, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, suočava sve veći broj ljudi, a osim toga na konferenciji će biti riječi i o mnogim drugim temama s područja mejoze, genske rekombinacije, njezinom utjecaju na genetičku raznolikost i dr. Osim toga, istaknula bih i činjenicu da osim velikog broja uglednih predavača, sudionici konferencije uključuju znanstvenike svih dobnih skupina te tako dajemo priliku i mlađim kolegama da sudjeluju u otvorenim raspravama i razmjeni mišljenja“, istaknula je glavna organizatorica konferencije prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.