Prijeđite na glavni sadržaj

Milivoj Boranić dobitnik Nagrade za moralno djelovanje u znanosti i umjetnosti

7.4.2009.

Prof. dr. sc. Milivoj Boranić dobitnik je Nagrade za moralno i etično djelovanje u znanosti i umjetnosti koju dodjeljuje Forum za etičnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja. Nagrada je dodijeljena dr. Boraniću zbog njegova etičnog odnosa prema znanstvenom radu, znanosti i obrazovanju, te humanog odnosa prema bolesnicima i zalaganju za unaprjeđenje bolesničkih prava.

Dr. Boranić proveo je svoj radni vijek na Institutu Ruđer Bošković i u svom je radu usko surađivao s kliničkim i zdravstvenim ustanovama. Dao je značajan doprinos hrvatskoj medicinskoj znanosti, pisanoj medicinskoj misli i organizaciji znanstvenog rada. Na najužem području svog znanstvenog interesa, a to je eksperimentalna transplantacija koštane srži, postigao je velik međunarodni ugled pokazavši besprijekorno izvedenim eksperimentima da kontrolirana reakcija presađenih stanica koštane srži protiv primatelja uništava stanice leukemije. To je načelo kasnije potvrđeno i primjenjuje se u kliničkoj praksi. Znanje, iskustvo i ugled stečeni na tom području, uz velik organizacijski napor utrli su put kliničkoj transplantaciji koštane srži u Hrvatskoj koja je započela 1982. godine.

Svečana dodjela Nagrade za moralno i etično djelovanje u znanosti i umjetnosti održat će se 20. travnja u Europskom domu u Zagrebu.

Milivoj Boranić dobitnik Nagrade za moralno djelovanje u znanosti i umjetnosti

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.