Prijeđite na glavni sadržaj

Ministarstvo, Ruđer i IF potpisali sporazum o suradnji na znanstvenom centru izvrsnosti

12.3.2015.
Ministarstvo, Ruđer i IF potpisali sporazum o suradnji na znanstvenom centru izvrsnosti

Danas je na Institut Ruđer Bošković potpisan Sporazum o suradnji u provedbi aktivnosti Znanstvenog centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore – CEMS između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za fiziku (IF).

Ovaj Centar ujedinit će napore i stručnost istraživača te promicati interdisciplinarna istraživanja u području naprednih materijala i senzora kroz četiri ključne istraživačke jedinice: fotoniku i kvantnu optiku, grafen i srodne dvodimenzionalne strukture, nove funkcionalne materijale te fiziku i tehnologiju ionskih snopova.

U ime IRB-a Sporazum je potpisao ravnatelj dr. sc. Tome Antičić, a u ime IF-a dr. sc. Slobodan Milošević. Uz ravnatelja potpisivanju su pristupili i voditelji istraživačkih jedinca dr. sc. Milko Jakšić, dr. sc. Mile Ivanda, dr. sc. Marko Kralj, te naknadno dr. sc. Mario Stipčević.  

Podsjetimo, na sjednici Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, održanoj u studenom prošle godine, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar proglasio je hrvatske znanstvene centre izvrsnosti u četiri kategorije - u području prirodnih, biomedicinskih, humanističkih te društvenih znanosti. Od ukupno sedam centara izvrsnosti, Institutu Ruđer Bošković zajedno s Institutom za fiziku odobren je Centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore – CEMS.

Tom je prilikom istaknuto da je proglašenje centara izvrsnosti rezultat obuhvatnog procesa međunarodne i nacionalne selekcije koji je trajao gotovo dvije godine, od prosinca 2012. godine, kada je Nacionalno vijeće za znanost donijelo uvjete i kriterije za osnivanje Znanstvenih centara izvrsnosti u Republici Hrvatskoj. Postupak vrednovanja pristiglih prijava provela je Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Centri izvrsnosti svi zajedno trebali bi biti nagrađeni simboličnom nagradom od 2,5 milijuna kuna, što se, kako je tada istaknuo u MZOS-u, ne smatra ozbiljnim novcem, no smatra da će im to dati određenu prednost u alokaciji sredstava iz europskog fonda za razvoj.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.