Prijeđite na glavni sadržaj

Molecular Biology and Evolution objavio rad IRB-ovih znanstvenika

7.4.2010.

Znanstvenici IRB-a dr. sc. Brankica Mravinac i dr. sc. Miroslav Plohl iz Laboratorija za strukturu i funkciju heterokromatina, Zavoda za molekularnu biologiju objavili su rad pod naslovom Parallelism in Evolution of Highly Repetitive DNAs in Sibling Species. Rad je objavljen jednom od najuglednijih časopisa iz područja molekularne biologije Molecular Biology and Evolution (IF 7.280).

Rad opisuje dvije visokoponovljene porodice DNA koje zajedno čine zapanjujućih 60% genoma kukca Tribolium audax. Srodne sekvence DNA nađene su i u sestrinskoj vrsti T. madens što ukazuje na njihovo zajedničko porijeklo i sukladnost evolucijskih procesa u oba organizma. Pri tomu ovi rezultati promiču ideju o intenzivnim rekombinacijskim događajima unutar heterokromatinskih regija, suprotstavljajući se poimanju heterokromatina kao rekombinacijski inertnog kromosomskog područja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.