Prijeđite na glavni sadržaj
Međunarodna škola o genskoj i staničnoj terapiji u Primoštenu

Možemo li se riješiti 'zločestih' gena?

15.9.2014.
Možemo li se riješiti 'zločestih' gena?

U Primoštenu će se od 17. do 20. rujna održati međunarodna škola 'Summer School Power of Viral Vectors in Gene Therapy and Basic Science'  na kojoj će 70 sudionika iz 15 zemalja svijeta raspravljati o raznim aspektima upotrebe virusnih vektora od bazične znanosti do njihove primjene u genskoj terapiji tumora, autoimunih bolesti,  neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona i drugih oboljenja. 

Ljetnu školu organiziraju Hrvatsko mikrobiološko društvo, Francusko društvo za gensku i staničnu terapiju, Njemačko društvo za gensku terapiju i Španjolsko društvo za gensku i staničnu terapiju. Školu financijski podržavaju Federacija europskih mikrobioloških društava, Institut Ruđer Bošković, Tehničko Veleučilište u Zagrebu, Plasmid factory, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište Francisco de Vitoria, a pozvani predavači su međunarodno poznati stručnjaci u području virusnih vektora iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Španjolske i SAD-a.

Cilj škole je ubrzati proces transfera znanja u području virologije i prijenosa gena od znanstvenika iz akademske zajednice i industrije prema doktorandima, a namijenjena je virolozima, mikrobiolozima, onkolozima i infektolozima, kao i drugim zdravstvenim djelatnicima uključenim u liječenje monogenskih bolesti, infektivnih bolesti i raka.

Je li moguće zločeste gene koji čine virus opasnim za čovjeka jednostavno izrezati te u genom virusa uklopiti genski materijal koji želimo dostaviti u stanicu? Možemo li se i kako, uz pomoć virusnih vektora, riješiti tumora ili Parkinsonove bolesti? – samo su neka od pitanja o kojima će znanstvenici raspravljati u Primoštenu.

Virusni vektori razvijeni su s ciljem prijenosa genskog materijala u stanicu, a najčešće se koriste adenovirusi, retrovirusi, AAV, HIV itd. Virusi su pogodni kao vektori jer su tijekom milijardi godina evolucije stekli i usavršavali mehanizme pomoću kojih mogu ući u živu stanicu, neki od njih i integrirati svoj genski materijal u genom stanice, te omogućiti ekspresiju njima unesenih gena.

Znanstvenici su to iskoristili na način da iz genoma virusa izrežu gene koji čine virus opasnim za bolesnika, te u genom virusa uklope genski materijal koji žele dostaviti u stanicu. Međutim ovakav pristup nije uvijek dovoljno učinkovit niti u potpunosti bezopasan. Produbljivanje znanja o virusnim vektorima trebalo bi u budućnosti učiniti gensku terapiju virusima jednostavnom, učinkovitom i sigurnom metodom liječenja.

Sudionicima škola nudi priliku za stjecanje novih znanja, razmjenu ideja i uspostavu novih suradnji. Uz pozvane predavače, dio prispjelih sažetaka odabran je za kratka usmena predavanja, dok će preostali sažetci biti prikazani kao posteri.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.