Prijeđite na glavni sadržaj

Na Ruđeru predstavljen Program Hubert Curien "Cogito"

U sklopu radionice predstavljena su i tri konkretna primjera projekata realiziranih u okviru PHC „Cogito“ kao i strategija Republike Hrvatske za sudjelovanje u znanstvenim programima EU
24.5.2018.
Na Ruđeru predstavljen Program Hubert Curien "Cogito"

U sklopu radionice održane na Institutu Ruđer Bošković, u četvrtak je predstavljen francusko - hrvatski program znanstvene suradnje Hubert Curien “Cogito”.

Radionicu je otvorio veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Philippe Meunier, a uz ravnatelja IRB-a dr. sc. Davida Matthewa Smitha, uvodnom dijelu nazočili su i državni tajnik za znanost i fondove Europske unije dr. sc Tome Antičić, ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj Guillaume Colin i ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju te institucije Jasna Bas.

U sklopu radionice predstavljena su i tri projekta realizirana u sklopu programa, a jedan od njih je i projekt Ruđerovke dr. sc. Andreje Lesac iz Laboratorija za stereoselektivnu katalizu i biokatalizu Zavoda za organsku kemiju i biokemiju realiziran u suradnji IRB-a i Sveučilišta u Strasbourgu.

Program Hubert Curien “Cogito” je francusko-hrvatski program znanstvene suradnje koji zajednički provode Ministarstvo Europe i vanjskih poslova i Ministarstvo visokog školstva, istraživanja i inovacija s francuske strane, te Ministarstvo znanosti i obrazovanja s hrvatske strane.

Cilj programa je razvijanje znanstvene i tehnološke suradnje temeljene na izvrsnosti između francuskih i hrvatskih znanstvenih institucija, a Institut Ruđer Bošković već niz godina aktivno sudjeluje u programu, u sklopu kojeg su Ruđerovci kroz suradnju s francuskim partnerima realizirali velik broj uspješnih projekata.

Od 2005. godine IRB-ovi znanstvenici sudjelovali su u ukupno 39 projekata realiziranih u sklopu ovog programa, što na najbolji način pokazuje povezanost Instituta s velikim brojem francuskih znanstvenih institucija, kao i odličnu suradnju hrvatskih i francuskih znanstvenika, a trenutno su aktivna četiri projekta u kojima sudjeluju četiri zavoda instituta.

Značaj programa očituje se i kroz međunarodnu znanstvenu suradnju koja omogućuje i aktivno sudjelovanje i mobilnost mladih istraživača, posebno doktoranada i poslijedoktoranada, što je jedan od ključnih preduvjeta za uspješan razvoj njihovih znanstvenih karijera.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.