Prijeđite na glavni sadržaj

Nagrada Grada Zagreba uručena dr. Ceciju

14.6.2023.
Nagrada Grada Zagreba uručena dr. Ceciju

U sklopu Svečane dodjele javnih priznanja povodom obilježavanja Dana Grada Zagreba, održane 31. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici, dr. sc. Saši Ceciju, višem znanstvenom suradniku na Institutu Ruđer Bošković (IRB) uručeno je priznanja Grada Zagreba.

Tom prigodom dodijeljene su Medalje Grada Zagreba, Nagrade Grada Zagreba te Nagrada Zagrepčanka godine, a tijekom svečanog programa brojnim visokim uzvanicima obratili su se predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marko Pavić te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Dr. sc. Saša Ceci zaposlen je kao viši znanstveni suradnik u Laboratoriju za fiziku elementarnih čestica Zavoda za eksperimentalnu fiziku IRB-a. Diplomirao je i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon doktorata 2007. godine odlazi na poslijedoktorsko usavršavanje na Sveučilištu u Georgiji u SAD-u. Usporedno sa znanstveno-istraživačkim radom u području fizike elementarnih čestica, aktivno se bavi promocijom znanosti.

Tijekom niza godina aktivno je sudjelovao u aktivnostima i organizaciji otvorenih dana IRB-a, održao brojne radionice, seminare, okruge stolove i edukacije za polaznike svih uzrasta. Sudjelovao je i u izradi digitalnih obrazovnih sadržaja u sklopu CARNET-ovog projekta e-Škole.

Dobitnik je i Godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti za 2014. godinu za ''iznimne uspjehe u popularizaciji područja prirodnih znanosti, posebice za organizaciju i vođenje TV-emisija Treći element na Hrvatskoj radioteleviziji.''  

U obrazloženju nagrade Grada Zagreba navodi se, citiramo:

''Nagradom Grada Zagreba nagrađuju se:

''1. dr. sc. Saša Ceci, fizičar, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković

- priznanjem i novčanom nagradom

U četvrtoj knjizi iz serijala Blesimetar pod nazivom Kronika beznađa prikupljeni su znanstveno-popularni tekstovi u kojima je sustavno razotkrivao dezinformacije o pandemiji bolesti COVID-19. Pojašnjavao je što je znanstveni konsenzus o ovoj temi, koje su znanstvene činjenice relevantne za nju te kako sve to javnost sama može provjeriti. Zbog svog sustavnog rada na javnom iznošenju znanstvenih činjenica, poput mnogih drugih promotora znanosti u svijetu našao se na meti širitelja dezinformacija kojima je kvario posao. Unatoč tim napadima nije se uplašio niti posustao.

Autor je četiriju knjiga s tekstovima sa svog znanstveno-popularnog bloga Blesimetar, pokrenutoga 2010. Njegova prva knjiga koristi se u nastavi metodike i psihologije na Sveučilištu u Rijeci, a tekstove objavljene u četvrtoj knjizi podržali su naši međunarodno priznati znanstvenici iz područja biologije i medicine te brojni drugi znanstvenici u našoj zemlji. Autor je 70-ak znanstvenih radova s više od 3000 citata. Jedan je od začetnika i organizatora Skeptika u pubu od njihova početka, jedan je od četiriju autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a Treći element već desetu sezonu, a za učenike, nastavnike, studente i profesore, ne samo fizike, održao je brojna popularizacijska predavanja u zemlji i regiji.''

Obrazloženje nagrade u cijelosti, uz sve informacije o laureatima  možete pronaći na mrežnim stranicama  Skupštine Grada Zagreba.

Čestitamo svim nagrađenima.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.