Prijeđite na glavni sadržaj
Noć istraživača 27. rujna 2013. u Zagrebu, Splitu i Rijeci

Najluđa znanstvena noć u gradu!

2.9.2013.
Najluđa znanstvena noć u gradu!

U Splitu, Zagrebu i Rijeci ove će se godine održati manifestacija Noć istraživača, koja se u Europi već tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u rujnu u tristotinjak gradova u 35 zemalja diljem kontinenta. Događaj financira Europska komisija kroz Marie Curie akcije u Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj (Seventh Framework Programme - FP7), za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Noć istraživača organizira se kako bi se na zabavan i jednostavan način podigla svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici. Jedan od pozitivnih učinaka manifestacije svakako je i povećana zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

Uz Agenciju kao koordinatora projekta, u organizaciji ovogodišnje Noći istraživača u Hrvatskoj kao partnerske institucije sudjeluju najveće hrvatske znanstvenoistraživačke institucije u tri najveća hrvatska grada: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet u Rijeci, Tehnički fakultet u Rijeci, Sveučilište u Zagrebu, Institut za fiziku i Institut Ruđer Bošković, te Društvo znanost.org.

Znanstveni tulum u središtu grada!

Hrvatska inačica Noći istraživača obuhvaća mnoge aktivnosti povezane s temom „Znanost i tehnologija u službi zdravlja i kvalitete života“ koje će se istodobno održavati na glavnim gradskim trgovima, trgovačkim centrima i pješačkim zonama u sva tri grada. U Zagrebu će se aktivnosti odvijati na Cvjetnom trgu i susjednim ulicama, u Rijeci u popularnom riječkom Tower Centru, dok će u Splitu znanstvenici svoje aktivnosti smjestiti u Marmontovu ulicu i oko nje.

Posjetitelji će u svim gradovima moći sudjelovati u znanstvenim eksperimentima na otvorenom, razgovarati sa znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina, okušati sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti te pogledati neke od dokumentarnih filmova ili zabavno-edukativnih isječaka.

Znanstvenici na štulama, kozmičke zrake, superjunaci, snimaonica mozga!

U Splitu će se na štulama prošetati kostimirani znanstvenici Marie Curie, Nikola Tesla i Ruđer Bošković. Posjetitelji će imati priliku vidjeti znanstvene umjetničke fotografije, zanimljive sprave i družiti se na znanstvenoj zabavi. U Rijeci će okupljene građane zabavljati jedan od najpopularnijih hrvatskih istraživača, kostimirani profesor Baltazar, a svi zainteresirani moći će još štošta naučiti, između ostalog i kako 'čitati' kostur, kako vidjeti nevidljivo i tko su superjunaci našeg tijela.

Zagrebački posjetitelji moći će vidjeti kako se spravlja nitrogenski sladoled, posjetiti Malu snimaonicu mozga, naučiti nešto o materijalima budućnosti, otkriti kako nas bombardiraju kozmičke zrake, sudjelovati u brojnim pokusima s biljnim molekulama, malo kemijati, prošetati se znanstvenim crvenim tepihom te vidjeti zanimljive filmske projekcije i nasmijati se uz parodije hollywoodskih hitova, posjetiti SCI izložbe postera i stripova, a posebno će uzbudljivi biti mega pokusi koje su naši istraživači pripremili na glavnoj pozornici na Cvjetnom trgu.

SCI stripom do vrijednih nagrada!

Osim uzbudljivog znanstvenog tuluma, za srednjoškolci iz cijele Hrvatske organizirali smo i SCI STRIP NATJEČAJ na temu: 'What do researchers do?' – 'Što istraživači rade' u kojem bi na zanimljiv i šaljiv način trebali prikazati ulogu i zanimanje znanstvenika.

Rok za predaju radova je 9. rujna 2013. godine, elektroničkom poštom na adresu info@irb.hr. Najbolja tri rada izabrat će stručni žiri, a svog će favorita moći izabrati i šira javnost koja će imati priliku glasati za najbolji rad na službenoj Facebook stranici Noći istraživača. Najbolji radovi dobit će vrijedne nagrade, a bit će izloženi i na izložbi u Centru Cvjetni na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.